BlogOGO.MD Experiența blogging-ului moldovenesc

Reţeta De Joi

Ricotta cu spanac şi frişcă, asociată cu Chardonnay extra brut

Te uiţi la dânsa, parcă nimic deosebit… nu e Doam’fereşte ce arătoasă! Nu e ceva care te-ar face să salivezi dintr-o dată… DAR!  E suficient doar să o guşti… fină, uşoară, delicată. Nu degeaba...
Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Îngheţată cu caise şi migdale caramelizate + Ice Wine Riesling Chateau Vartely

Unele deserturi te pot urmări încă mult timp după prima linguriţă. Aşa s-a întâmplat cu acest topping de îngheţată, dacă pot să îi zic TOPPING (Doamne, iartă-mă!) pentru ceva atât de deosebit şi bun!...
Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Salată de năut cu pește, asociată cu Albarinho

Dacă ați fost vreodată în Portugalia, ați auzit sau poate chiar și ați gustat Bacalhau. Tot auzi “Bacaleau” peste un cuvânt. Portughezii nu doar îl laudă, dar îl și mănâncă la fel de des,...
Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Hummus clasic asociat cu Feteasca Albă Apriori

HUMMUS s.n. — condiment oriental sub formă de pastă din năut fiert, amestecată cu tahân (pastă de susan), usturoi, suc de lămâie și ulei de măsline. Se poate consuma pe pită (lipie), ca gustare,...
Acest articol are peste 200 aprecieri, distribuiri și comentarii

Mămăligă cu conopidă, asociată cu Silvaner

Așa cum suntem în Postul Paștelui — cel mai mai lung și mai aspru din cele 4 posturi importante ale anului — vom încerca să gătim cu modestie. De sec, asociat cu un sec....
Acest articol are peste 18 aprecieri, distribuiri și comentarii

Polenta cu ciuperci, asociată cu Chardonnay Castel Mimi

Olandezii au o vorbă deocheată când descriu gustul: „de parcă ți-a făcut pipi un înger în gură”. Mi-a spus-o un moșneguț la un târg eno-gastronomic peste hotare, invitându-mă să încerc la prânz… omletă cu...
Acest articol are peste 148 aprecieri, distribuiri și comentarii

Risotto cu dovleac & Chardonnay 2017 Chateau Cristi

Doamnelor și domnilor, marcăm astăzi Halloween-ul așa cum știm noi mai bine: cu bun gust! De fapt, Halloween-ul nu are nicio treabă cu creștinii ortodocși, pur și simplu, respectăm în continuare principiul: „gătim cu...
Acest articol are peste 22 aprecieri, distribuiri și comentarii

Calamar fript, asociat cu Feteasca Albă 2017 Carpe Diem

Nu am gătit niciodată calamar acasă, iar de fiecare dată când l-am gustat undeva, am avut senzația că mănânc cauciuc. Așa că provocarea de a prepara, în premieră, o cefalopodă comestibilă, care să fie...
Acest articol are peste 89 aprecieri, distribuiri și comentarii

Premieră: midii la grătar, asociate cu Soave

Moldovenii iubesc grătarul, din păcate însă, într-o varietate foarte săracă: frigărui, mici și — mai dă Doamne — pește o dată-n an. Am făcut anterior midii la plită, o rețetă care s-a bucurat de...
Acest articol are peste 70 aprecieri, distribuiri și comentarii

Lasagna cu Negroamaro

Unul din scopurile acestor experimente culinare — la Rețeta de joi pe FineWine — este să mă conving personal, dar poate că și pe altcineva, că gătitul acasă este simplu, gustos și frumos. Până...
Acest articol are peste 73 aprecieri, distribuiri și comentarii

Spaghetti cu somon afumat & Chardonnay barrique de la Novak

Îmi oferea un mohican al jurnalismului moldovenesc un exemplu de factologie: „urc eu, în opinia mea, în microbuzul 174; mergem-mergem, tot mai mergem și… văd la un momend dat, că opinia mea nu coincide...
Acest articol are peste 72 aprecieri, distribuiri și comentarii

Pizza asociată cu Valpolicella Ripasso

În perioada 20-26 noiembrie, în toate colțurile lumii este organizată săptămâna bucătăriei italiene. Și Ambasada Italiei din Chișinău are un program de evenimente. Cum sunt un mare adept al „cucina italiana”, m-am provocat să...
Acest articol are peste 67 aprecieri, distribuiri și comentarii

Carbonara asociată cu Merlot 2012 EtCetera

Sunt sute de rețete de pasta Carbonara pe net și toate sunt, probabil, bune în felul lor. Eu am încercat una clasică, propusă de Jamie Oliver, desigur cu mici variații, ca așa ne place...
Acest articol are peste 81 aprecieri, distribuiri și comentarii

Cum să organizezi o cină gastronomică cu mai puțin de 100 lei

E super gustos, se pregătește foarte rapid și, culmea, costă mai puțin de 100 de lei (74 lei, mai exact). Da, este posibil să organizezi o cină gastronomică în așa condiții pentru două persoane....
Acest articol are peste 268 aprecieri, distribuiri și comentarii

Orez cu sparanghel moldovenesc și Chardonnay 2015 Vinaria din Vale

Una din regulile de bază ale bucătăriei spune că trebuie să gătești din ingrediente de sezon. Mai nou, e în plină derulare sezonul sparanghelului 100% moldovenesc. Se prepară în 1001 de feluri, noi vom face,...
Acest articol are peste 46 aprecieri, distribuiri și comentarii