BlogOGO.MD Experiența blogging-ului moldovenesc

Reţeta De Joi

Risotto cu dovleac & Chardonnay 2017 Chateau Cristi

Doamnelor și domnilor, marcăm astăzi Halloween-ul așa cum știm noi mai bine: cu bun gust! De fapt, Halloween-ul nu are nicio treabă cu creștinii ortodocși, pur și simplu, respectăm în continuare principiul: „gătim cu...
Acest articol are peste 22 aprecieri, distribuiri și comentarii

Calamar fript, asociat cu Feteasca Albă 2017 Carpe Diem

Nu am gătit niciodată calamar acasă, iar de fiecare dată când l-am gustat undeva, am avut senzația că mănânc cauciuc. Așa că provocarea de a prepara, în premieră, o cefalopodă comestibilă, care să fie...
Acest articol are peste 89 aprecieri, distribuiri și comentarii

Premieră: midii la grătar, asociate cu Soave

Moldovenii iubesc grătarul, din păcate însă, într-o varietate foarte săracă: frigărui, mici și — mai dă Doamne — pește o dată-n an. Am făcut anterior midii la plită, o rețetă care s-a bucurat de...
Acest articol are peste 70 aprecieri, distribuiri și comentarii

Lasagna cu Negroamaro

Unul din scopurile acestor experimente culinare — la Rețeta de joi pe FineWine — este să mă conving personal, dar poate că și pe altcineva, că gătitul acasă este simplu, gustos și frumos. Până...
Acest articol are peste 73 aprecieri, distribuiri și comentarii

Spaghetti cu somon afumat & Chardonnay barrique de la Novak

Îmi oferea un mohican al jurnalismului moldovenesc un exemplu de factologie: „urc eu, în opinia mea, în microbuzul 174; mergem-mergem, tot mai mergem și… văd la un momend dat, că opinia mea nu coincide...
Acest articol are peste 72 aprecieri, distribuiri și comentarii

Pizza asociată cu Valpolicella Ripasso

În perioada 20-26 noiembrie, în toate colțurile lumii este organizată săptămâna bucătăriei italiene. Și Ambasada Italiei din Chișinău are un program de evenimente. Cum sunt un mare adept al „cucina italiana”, m-am provocat să...
Acest articol are peste 67 aprecieri, distribuiri și comentarii

Carbonara asociată cu Merlot 2012 EtCetera

Sunt sute de rețete de pasta Carbonara pe net și toate sunt, probabil, bune în felul lor. Eu am încercat una clasică, propusă de Jamie Oliver, desigur cu mici variații, ca așa ne place...
Acest articol are peste 81 aprecieri, distribuiri și comentarii

Cum să organizezi o cină gastronomică cu mai puțin de 100 lei

E super gustos, se pregătește foarte rapid și, culmea, costă mai puțin de 100 de lei (74 lei, mai exact). Da, este posibil să organizezi o cină gastronomică în așa condiții pentru două persoane....
Acest articol are peste 268 aprecieri, distribuiri și comentarii

Orez cu sparanghel moldovenesc și Chardonnay 2015 Vinaria din Vale

Una din regulile de bază ale bucătăriei spune că trebuie să gătești din ingrediente de sezon. Mai nou, e în plină derulare sezonul sparanghelului 100% moldovenesc. Se prepară în 1001 de feluri, noi vom face,...
Acest articol are peste 46 aprecieri, distribuiri și comentarii

Maniche all’amatriciana cu Primitivo (sau spumant)

Testăm la „Rețeta de joi” o nouă haleală, de origine italienească, adaptată – așa cum nii cusurul – la realitatea moldovenească. „Maniche all’amatriciana”, pe care o vom asocia cu două vinuri de-odată: un italian...
Acest articol are peste 54 aprecieri, distribuiri și comentarii

Gulaș cu Feteasca Neagră de Cotnari

Rețeta de azi am preparat-o în Praid, la o pensiune ungurească de lângă Sovata. După principiul „eat & drink local”, am rugat-o pe doamna Margareta, proprietara pensiunii, să ne împărtășească o rețetă de gulaș bun,...
Acest articol are peste 72 aprecieri, distribuiri și comentarii

Rețetă pentru Paști: Iepure cu Rară Neagră de Purcari

Suntem în postul mare, așa că rețeta de azi e mai degrabă o sugestie pentru duminică, numai bună de Paști. Iepuraș fraged, asociat cu un vin din soi autohton – Rara Neagră de Purcari....
Acest articol are peste 94 aprecieri, distribuiri și comentarii

Mușchi de vită asociat cu Tempranillo de la Fautor

Vita este o temă complicată: cum de o preparat să fie fragedă, suculentă și fină? După câteva tentative eșuate, în sfârșit, am dat de o rețetă simplă și gustoasă — la rețeta de joi — mușchiuleț...
Acest articol are peste 95 aprecieri, distribuiri și comentarii

Dorada la cuptor cu Feteasca Albă Carpe Diem

Testăm la „Rețeta de joi” pe Fine Wine o asociere culinară palpitantă: dorada la cuptor, servită cu salată de chimen dulce și portocale, împerecheată cu o Feteasca Albă 2015 de la vinăria Carpe Diem....
Acest articol are peste 93 aprecieri, distribuiri și comentarii

Pește la cuptor cu Soave 2015

Gătim astăzi o mâncare cât ai zice pește. „Pesce alla mediterranea”, cum se cheamă în diaspora noastră italiană sau pește ca la Marea Mediterană, cum i-am spune noi. Nu trebuie de inventat nimic –...
Acest articol are peste 81 aprecieri, distribuiri și comentarii

Prepelițe în bacon cu Merlot 2014 EtCetera

Am o păsărică-n sac, soție de pitpalac! Prepelița este protagonista rețetei de joi pe FineWine, pe care o vom pregăti, simplu și gustos, și pe care o vom asocia cu un vin tânăr –...
Acest articol are peste 163 aprecieri, distribuiri și comentarii