BlogOGO.MD Experiența blogging-ului moldovenesc
Sunt MAMĂ!
...iar aceasta este cea mai frumoasă profesie

18 idei de activități creative cu castane

invatam-literele-cu-ajutorul-castanelor.jpg

Septembrie e luna castanelor. E suficient să ieși la plimbare pe una din străzile Chișinăului și revii acasă cu o pungă plină ochi cu castane. Cu ajutorul acestora poți inventa o mulțime de jocuri pentru copil sau le poți depozita într-o cutie, pentru momentele când copilul se plictisește, iar tu vrei să-i oferi ceva inedit pentru joacă. Am adunat în acest articol mai multe idei de activități creative cu castane, potrivite atât copiilor mici, cât și celor mai mari.

Mergem la adunat castane
Pentru început, organizează o plimbare cu copilul...
Acest articol are peste 10 aprecieri, distribuiri și comentarii

Cu fetița la ginecolog: UNDE, CÂND, DE CE?

la-ginecolog.jpg

Când ajungi cu fetița într-o secție în care alte zeci de fete sunt tratate de boli ginecologice, primul gând care-ți apare în minte este: „Cum e posibil ca un copil de câteva luni să fie bolnav de vaginită, volvovaginită, vulvită, etc”. Dar înțelegi că așa ceva e posibil, atunci când și fetei tale i se pune o diagnoză asemănătoare. Și asta nu e o rușine, deoarece cauzele apariției acestor boli sunt multe.

Din păcate, specialiști care să trateze bolile ginecologice la copii, există doar la Institutul Mamei și Copilului, în Policlinica pentru copii și în secția de Ginecologie Infantilă...
Acest articol are peste 55 aprecieri, distribuiri și comentarii

Hai cu mine la BUSINESS MAMA! (+CONCURS)

business-mama.jpg

Concediul de maternitate nu înseamnă doar îngrijirea copilului, ci și fericirea mamei. Dacă o mamă nu se simte împlinită în timp ce stă acasă cu copilul, concediul de maternitate devine o povară. Mie concediul de maternitate mi-a adus în primul rând libertate, timp liber și idei noi. De când am rămas însărcinată cu Cecilia sunt într-un continuu concediu, dar asta nu mă împiedică să profesez, să fac ceea ce îmi place, să particip la evenimente. 

Un eveniment pe care-l aștept cu mare nerăbdare, va avea loc în acest weekend...
Acest articol are peste 7 aprecieri, distribuiri și comentarii

De ce îmi plac apusurile

De%2Bce%2Bimi%2Bplac%2Bapusurile.jpg

Nici un alt moment al zilei nu îmi place mai mult decât apusul. Probabil că majoritatea preferă răsăritul soarelui, începutul unei noi zile. Pentru mine însă, apusul este cel mai magic moment. Și-mi pare atât de rău că durează doar câteva minute... Chiar și așa, încerc să îl admir în fiecare zi și să mă bucur de farmecul acestuia citind o carte, făcând fotografii, bând un ceai sau stând de vorbă cu soțul meu.

Azi am decis să-ți spun de ce îmi plac apusurile. Sper că și pentru tine va deveni momentul preferat al zilei...
Acest articol are peste 19 aprecieri, distribuiri și comentarii

Cinci jocuri prin care putem încuraja empatia la copii

dezvoltam-empatia-la-copii.jpg

Empatia înseamnă „abilitatea de a te pune în papucii celuilalt, de a simți ceea ce simte celălalt și de a vedea lumea prin ochii celui de lângă tine”. La copii, empatia poate fi dezvoltată începând cu vârsta de un anișor, atunci când acesta deja recunoaște expresiile faciale și stările emoționale. Din păcate, chiar și la vârste mai mari, mulți copii ajung să nu fie empatici, ci mai degrabă egoiști în unele momente. 

Deseori, atunci când între copiii mei apar conflicte, îi îndemn să se oprească un pic, să se liniștească și să încerce să simtă ceea ce simte celălalt...
Acest articol are peste 27 aprecieri, distribuiri și comentarii

Două uleiuri cosmetice pe care le recomand pentru această toamnă

uleiuri-de-la-equillibra.jpg
Sunt aproximativ cinci ani de când am descoperit brandul Equilibra. La început am folosit șamponul contra căderii părului, dupa care am tot testat produsele lor. Măști pentru față, balsam și mască pentru păr, pastă de dinți și apă de gură, creme de mâini, loțiuni de protecție solară, uleiuri și gel de curățare –  sunt doar câteva dintre produsele pe care le folosesc constant și pe care le recomand cu toată încrederea pentru că sunt cu adevărat bune și le-am simțit efectul 100%.

Acum, că vine perioada rece a anului, vreau să-ți recomand două uleiuri, pe care  eu le-am folosit și vara, dar pentru toamnă sunt mai mult decât potrivite...
Acest articol are peste 19 aprecieri, distribuiri și comentarii

Evenimente la care putem merge cu copiii în luna septembrie

evenimente-pentru-copii.jpg

Luna septembrie vine cu multe evenimente culturale frumoase. Majoritatea vor avea loc în weekend, când toată familia e liberă. Astfel, îți poți lua copiii la aceste evenimente, pentru a petrece împreună momente de neuitat. 

Am adunat mai jos lista cu evenimentele lunii septembrie, pentru a-ți nota în agendă datele și a nu-ți face alte planuri pentru luna ce urmează.

În fiecare zi din septembrie
Știu, și copilului tău îi plac dinozaurii. Poți merge cu el la prima expoziție științifico-istorică interactivă cu dinozauri vii - DINO PARK Moldova...
Acest articol are peste 49 aprecieri, distribuiri și comentarii

Cum a fost pentru mine vara 2018

cea-mai-frumoasa-vara.jpg

Vara care a trecut a fost  una dintre cele mai frumoase veri din viața mea de adult. Pe lângă faptul că m-am redescoperit și am reușit să fac multe lucruri care să-mi asigure o stare interioară de bine, vestea că Stelian a învins cancerul, face din această vară una deosebită. Cu ajutorul medicilor, a gândurilor bune venite de la oamenii din jur și cu credința că va fi totul bine, noi am reușit. 

  • A fost o vară frumoasă, plinăde experiențe noi și momente de neuitat. 
  • A fost o vară cu multe lecții, cu urcușuri, dar și coborâșuri, din care am ieșit cu bine...
Acest articol are peste 10 aprecieri, distribuiri și comentarii

Nu accepta să fii victimă a violenței! Meriți să trăiești fără teamă!

stop-violenta-in-familie.jpg

Cunosc foarte multe cazuri de violență în familie. Copii bătuți, femei bătute, mame bătute de către copii. Stăm bine la acest capitol, obișnuiți să fim bătuți în copilărie și să batem, la rândul nostru. Se spune că o fetiță care a fost victimă a violenței în copilărie, își va bate la rândul său copiii și, atunci când se va căsători, va accepta bătaia ca pe un lucru normal. Idee nu am cât e de adevărat, dar știu că: în 50% din cazurile în care bărbații își abuzează partenerele, sunt agresați și copiii; violența domestică determină incapacitate teporară de muncă într-o mai mare măsură decât  accidentele rutiere sau bolile infecțioase; femeile însărcinate nu sunt protejate de abuzurile partenerului de viață și majoritatea dintre persoanele abuzate nu recunosc sau chiar nu cunosc faptul că sunt victime a violenței...
Acest articol are peste 13 aprecieri, distribuiri și comentarii

„Împreună” de Ioana Chicet-Macoveiciuc – o carte cu soluții la problemele mici și mari

cartea-pentru-copii-impreuna.jpg

Din prima zi când am aflat despre cartea asta, am știut că ea va fi pe placul copiilor mei. Nu am dat greș atunci când am cumpărat-o, pentru că de câteva luni noi o citim în fiecare săptămână, iar copiii au învățat din ea lucruri tare frumoase. Ilustrațiile sunt superbe, ca de obicei, iar poveștile – adevărate soluții pentru problemele mici și mari, așa cum spune chiar autoarea, Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Este o carte extraordinară, care vine în ajutor părinților, oferind istorioare cu soluții pentru diverse situații – atunci când în familie apare un nou membru, când copilul este prea nervos, când copiii nu vor să-și spele dințișorii, când trebuie să meargă la grădiniță, să renunțe la scutec sau la suzetă, să accepte să stea în scaunul auto, etc...
Acest articol are peste 34 aprecieri, distribuiri și comentarii

Duminica în familie Nr.8: În lumea lui Lego

in-lumea-lui-lego.jpg

Celebrul joc de construcție Lego este preferatul copiilor mei. Trebuie să recunosc, de ceva timp îmi place și mie să construiesc diverse obiecte din aceste piese micuțe și cine m-ar vedea, zău că ar spune că sunt în mintea copiilor. Dar nu-i nimic rău să fim și noi, maturii, uneori copii, nu?

Primul weekend din această toamnă îl vom petrece acasă, iar eu mi-am propus să stau toată ziua cu copiii, departe de rețelele de socializare, și să  mă joc cu ei. Cu ce crezi că ne vom juca? Cu Lego, bineînțeles!

Dacă și copiilor tăi le place Lego, vreau să-ți arăt câteva fotografii cu ceea ce facem noi de obicei...
Acest articol are peste 27 aprecieri, distribuiri și comentarii

În vizită cu copiii la Muzeul Istoriei orașului Chișinău – Turnul de Apă

in-vizita-la-turnul-de-apa.jpg

Cât am învățat la USM, mi-am dorit să urc măcar o dată în Turnul de Apă, supranumit și Castelul de Apă, acesta fiind situat chiar lângă universitate. A fost închis foarte mult timp, iar în anul 2013 și-a redeschis ușile. De mult timp planificam să mergem cu copiii în vizită, dar se vede că unele lucruri se întâmplă atunci când trebuie, nu când ne dorim noi. Astfel, în această vară am vizitat și noi Castelul de Apă, iar această vizită ne-a făcut să privim Chișinăul cu alți ochi, la propriu.

La intrarea în Turn am achitat o taxă de 10 lei pentru o persoană, dupa care am urcat la cele 4 etaje ale turnului, iar sus am avut parte de o priveliște superbă...
Acest articol are peste 35 aprecieri, distribuiri și comentarii

Un nou #SeptembrieFaraZahar

fara-zahar.jpg

Toamna trecută am hotărât să fac o schimbare în viața mea și să renunț la zahăr pentru o lună. Pe parcursul lui septembrie nu am mâncat și nici nu am băut ceva care să conțină zahăr. În loc de zahăr am mâncat miere, dar cel mai des, nu am consumat deloc dulce, cu excepția fructelor. Ulterior, am reluat consumul de zahăr, însă în cantități mult mai mici. Atunci am înțeles că există viață și fără zahăr și că de cele mai multe ori zahărul ne face un mare rău.

Provocarea de a renunța la zahăr a venit de la Flavia, bloggeră la Noi doi și bebe, care a scris aici despre aceasta...
Acest articol are peste 26 aprecieri, distribuiri și comentarii

De ce nu susțin producătorii autohtoni de îmbrăcăminte

producatorii-autohtoni.jpg

Obișnuiesc să-mi cumpăr hainele din piață, de la second hand sau din diverse magazine de la noi. Pentru că am o conformație a corpului un pic mai diferită, cu mare greutate îmi găsesc o haină care, nu doar să-mi țină de cald sau răcoare, dar și să stea bine pe mine. Recunosc, într-o perioadă am tot căutat haine ale designerilor autohtoni, iar zilele astea am dat o fugă până la etajul cu haine „din inimă” de la Unic, pentru a vedea ce mai propun aceștia. Dar... în primul rând au un preț de-ți vine să fugi pe lume, iar în al doilea rând – nu mă încântă calitatea materialului...
Acest articol are peste 128 aprecieri, distribuiri și comentarii

Duminica în Familie Nr.7: Idei de activități pe care să le faci cu copilul de 27 august

invatam-despre-independenta.jpg

În preajma Zilei Independenței Republicii Moldova, am hotărât să le propun copiilor mei mai multe activități, prin care să îi învăț diverse lucruri despre țara noastră. Evident, ei cunosc unele detalii, dar era nevoie de o lecție de istorie, iar luna august este cea mai potrivită pentru o astfel de lecție. În ajutor mi-au venit planșele din setul "Născut în Moldova" de la editura Dorința. Cu ajutorul lor am reușit să le povestesc mai multe copiilor mei și să îi învăț într-un mod interactiv diverse lucruri despre Republica Moldova...
Acest articol are peste 15 aprecieri, distribuiri și comentarii

O Caravană cu Jocuri așa cum nu am mai văzut. Va avea loc la Bookfest!

HAPPYCOLOR-LA-BOOKFEST.jpg
 
În perioada 29 august – 2 septembrie, la Chișinău se va desfășura ediția 2018 a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Pentru prima dată, în cadrul evenimentului va avea loc și o Caravană cu Jocuri, lansată de HappyColor.

Pentru mine a fost o surpriză frumoasă să aflu despre acest lucru, pentru că atunci când voi merge cu copiii la expoziția de carte, aceștia vor avea ocazia nu doar să își aleagă cărțile preferate, ci să se și relaxeze la standul HappyColor, participând la jocurile organizate de aceștia...
Acest articol are peste 26 aprecieri, distribuiri și comentarii

De ce băieții NU trebuie să plângă?!

si-baietii-plang.jpg

Una dintre perlele aduse de Cecilia de la grădiniță e aceasta: ”Băieții nu plâng”. Știu, am fost crescuți cu ideea asta că băieții nu plâng niciodată, că ei sunt puternici, că dacă plâng dau dovadă de slăbiciune, că un băiat trebuie să înghită noduri și să meargă mai departe, etc. Nu sunt deloc de acord cu acest lucru și vă spun imediat de ce.

Dintotdeauna am considerat că emoțiile sunt ceva extraordinar cu care noi am fost înzestrați. Să nu râzi, să nu plângi, asta e ceva îngrozitor. Știu că sunt oameni care nu pot plânge pentru că nu li s-a permis să o facă atunci când erau mici și au crescut cu o inimă de piatră...
Acest articol are peste 82 aprecieri, distribuiri și comentarii

“Suflete pereche” de Ana Onică

suflete-pereche.jpg

Am citit-o în câteva ore, pentru că pur și simplu cartea aceasta m-a atras ca un magnet. Nu aveam răbdare să adoarmă copiii, iar eu să pot continua lectura. E o carte extraordinară, dură pe alocuri, dar cu un final la care nu m-aș fi gândit. Ador astfel de cărți, care lasă cititorului timp de gândire și analiză a poveștii. Eu asta făceam dupa fiecare capitol citit - mă întrebam cum aș fi procedat dacă eram în situația eroinei și încercam să ghicesc ce urmează. 

Cartea este scrisă de Ana Onică, o scriitoare despre care am auzit multe, dar ale cărei lucrări nu am avut ocazia să le citesc...
Acest articol are peste 23 aprecieri, distribuiri și comentarii

Duminica în familie Nr.6: La cules frunze + 8 idei de jocuri cu frunze

idei-de-jocuri-cu-frunze.jpg
 
Îmi place foarte mult luna august. În august frunzele își pierd verdele intens, ghindele și conurile cad prin iarbă, iar castanele se desprind de ram. Anume în luna august putem porni în căutare de comori și cu siguranță nu ne vom întoarce acasă cu mâna goală. 

Azi, la rubrica Duminica în familie, îți propun să ieși și tu cu copiii în sânul naturii, să adunați nu doar castane, ghinde, crenguțe sau conuri, ci și frunze de diferite culori, cu ajutorul cărora copiii vor face activitățile despre care îți voi povesti mai jos...
Acest articol are peste 20 aprecieri, distribuiri și comentarii

Lecții pe care le-am învățat de la copiii cu cancer

lectii-de-la-copiii-cu-cancer.jpg

Cât trăim, învățăm. Învățăm de la cei din jurul nostru, învățăm din propriile greșeli, dar cel mai des - învățăm de la copii. Aceștia nu ezită să ne uimească zilnic și să ne ofere câte un duș rece, pentru a ne trezi din amorțeală. Zi de zi ne învață nu să fim perfecți, ci să devenim cea mai bună variantă a noastră, care să-i poată iubi, ocroti și sprijini atunci când vor avea nevoie de noi.

Cele mai importante lecții eu le-am învățat de la copiii mei, iar în ultimul an - de la copiii pe care i-am întâlnit în Spitalul Oncologic...
Acest articol are peste 28 aprecieri, distribuiri și comentarii