BlogOGO.MD Experiența blogging-ului moldovenesc
curara.ru
blogs sometimes

Democratic Party’s poll addiction

foto2_briefing_83723100_13555000_05142600.jpg
PC: publika.md

Yesterday, the Democratic Party released its third poll in the last six months. Its name resembles a lot the one traditionally made by the Public Policy Institute.
But why is the governing party so intensely using this tool?
The experience of the Moldovan surveys until recently was related to civil society and external donors. Political parties did not have much money for polls, and, in case they had, they had the results for formulating internal strategies.
The reasons why this practice has changed can be rationalized...
Acest articol are peste 4 aprecieri, distribuiri și comentarii

De ce PD face sondaj după sondaj?

quote-lies-damned-lies-and-statistics-benjamin-disraeli-305103.jpg

Ieri, PD a făcut public al treilea sondaj din ultima periodă. Denumirea sa seamănă leit cu cel pe care îl face tradițional IPP.
Dar, de ce, oare, partidul de guvernare utilizează atât de intensiv acest instrument?
Experiența sondajelor din Republica Moldova până nu demult era legată de societatea civilă și donatorii externi. Partidele politice nu prea aveau bani pentru sondaje, iar în caz că aveau, țineau rezultatele pentru formularea strategiilor interne.

Uite că această practică s-a schimbat și cred că din motive lesne de înțeles...
Acest articol are peste 82 aprecieri, distribuiri și comentarii

Study on the Democratic Party's bill to fight propaganda

Copy%2Bof%2BWatchdog.md%2B%25283%2529_burned.png
The study by experts from the Community "WatchDog.MD" aims to analyze the impact of the Democratic Party's legislative initiative designed to eliminate Russian propaganda in the Moldovan media. The authors concluded that the new law would have a bearing only on the audiovisual. And propaganda will be diminished rather than eliminated. The way the law is formulated will allow propagandist content transmitters to adapt quickly and deliver the same messages as local products.


It is possible for Russian environments to register local branches...
Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Proiectul PD de luptă cu propaganda e o bulă de săpun

Copy%2Bof%2BWatchdog.md%2B%25283%2529_burned.png


Studiul realizat de experții Asociației Comunitatea ”WatchDog.MD” are drept scop analiza impactului inițiativei legislative a Partidului Democrat prin care se dorește eliminarea propagandei ruse din spațiul mediatic moldovenesc. Autorii au ajuns la concluzia că noua lege va avea impact doar asupra audiovizualului. Iar propaganda va fi mai curând diminuată decât eliminată completamente. Felul în care este formulată legea va permite emițătorilor de conținut propagandistic să se adapteze rapid și să prezinte aceleași mesaje drept produse locale...
Acest articol are peste 10 aprecieri, distribuiri și comentarii

Profil de călătoare #3: Diana "Infidela" Mocanu

Copy%2Bof%2Balexandru%2Blebedev%2B%25281%2529.png

Când te gândești la călătoarele din Moldova, prima îți vine în gând, Diana. Se pare că ea are și o armată de followeri, dar și de hateri, care se întreabă cum de ea își permite să călătorească atât de mult. Vedeți mai jos un interviu mustos de la, probabil, cea mai activă călătoare din online-ul moldovenesc.

Meet Diana!


De cât timp călătorești?Eu am învățat că o femeie nu trebuie să își dezvăluie așa vârta pe interneturi (sic)

În câte țări ai fost până acum...

Acest articol are peste 86 aprecieri, distribuiri și comentarii

De ce Moldova nu are street food?014655_normal.jpg
Street Food Festival Kiev 2016

De ce Moldova nu are street food?

Cu toții am mâncat, de nevoie, un hotdog la "Noroc Volosatîi" sau un kebab amărât la o rețea care îți promite cardul visurilor și îți dă doar constipație.
De ce hotdog-ul newyorkez este un must-have și noi nu am găsit vreo plăcintă mai zurlie sau vreun mix de mămăligă pe care să le consumăm rapid și gustos?
Cum de până și în România simigeriile sunt la putere, iar la noi ele există doar lângă școli sau în locuri foarte aglomerate?
Eu cred că am găsit trei răspunsuri...
Acest articol are peste 62 aprecieri, distribuiri și comentarii

7 activități pentru care merită să vizitezi Vatra vara asta

IMG_3067.JPG


Chișinăul are șarmul unei capitale europene micuțe și (încă) destul de verzi. Acesta însă se evaporează odată cu revenirea caniculelor care ne chinuie vară de vară. Mirosul de asfalt fierbinte și cele 3-5 localuri care îți plac în Chișinău nu mai sunt la fel de ademenitoare.

Antreprenorii încearcă să ofere alternative pentru orașul torid sub forma festivalelor cu cele mai diverse ocazii de la covoare la brânzeturi. Însă, este destul de greu să faci un eveniment mare fără a avea o infrastructură care ar permite să te simți comod în inima naturii sau a satului moldovenesc...
Acest articol are peste 52 aprecieri, distribuiri și comentarii

7 lucruri despre voluntari

Voluntariatul este o activitate care antrenează milioane de oameni în toată lumea. În ultimul timp, se observă o tendință de abuz de noțiunea de voluntar din partea unor antreprenori.
Aici găsești 7 lucruri care definesc voluntarul!

1.png
2.png


Voluntari pot să atragă doar instituțiile care nu generează profit (ONG-uri, Fundații, etc). Ele pot organiza și evenimente cu plată, dar banii acumulați trebuie utilizați în scopurile organizației.

Voluntariatul se organizează în domenii de utilitate publică, printre care se regăsesc: domeniul social şi comunitar; de asistenţă şi protecţie socială; de protecţie a drepturilor omului; de ocrotire a sănătăţii; cultural; artistic; de protecţie a mediului; educaţional; ştiinţific; umanitar; religios; filantropic; sportiv; de organizare a activităţii de voluntariat...
Acest articol are peste 20 aprecieri, distribuiri și comentarii

Profil de călătoare #2: Irinelu Iacoban


Copy%2Bof%2Balexandru%2Blebedev.png


Irinelu Iacobunny e călătoarea cu păr verde care este pasionată și de jocuri intelectuale. Deși ea recomandă să o urmărim pe Facebook, Instagram-ul ei este unul dintre cele mai creative, în special la capitolul hashtag-uri. 

Meet Irina Iacoban


De câți ani călătorești? 

24

În câte țări ai fost până acum? 

16

Pe câte continente? 

2


Care este ultima țară în care ai călătorit...

Acest articol are peste 36 aprecieri, distribuiri și comentarii

Profil de călător #1: Alexandru Lebedev


alexandru%2Blebedev.png


Am decis să deschid o rubrică nouă pe blog în care vorbesc cu cei mai înrăiți călători din Moldova. Începem cu unul dintre cei mai înveterați călători de la noi, Alexandru Lebedev. Cândva puteam să îi citim impresiile Acasă la Fluturaș. Dar, de când s-a făcut mogul media nu are timp de blog, deși ar trebui să-l găsească!


Deci, meet Alexandru Lebedev!


De câți ani călătorești?


28


În câte țări ai fost până acum?


40

Pe câte continente?


4


Care este ultima țară în care ai călătorit...
Acest articol are peste 82 aprecieri, distribuiri și comentarii

Make "carnetul de student" great again!Republica Moldova încearcă să se modernizeze și să semnalizeze partenerilor că nu mai suntem în groapa Marianelor de pe continentul european. Noi nu mai suntem un dezastru la capitolul trafic de ființe umane. Până la monumentalul miliard furat, aveam progrese economice destul de semnificative. Dar mai rămânem în urmă la o serie de capitole, printre care drepturile minorităților, toleranță, dar și calitatea studiilor.
adb0b590107b.jpg


Și, azi, vreau să îi rog pe rectorii din Moldova să scape de un relict al Uniunii Sovietice, carnetul de student...
Acest articol are peste 136 aprecieri, distribuiri și comentarii

7 tips to travel to Milan on a budget

Milan is considered to be an expensive destination for burgeois shopping and high-end partying. But it does not have to be one. We define our priorities, and I chose to visit it for different reasons than to spend time in shops that have things that cost an arm and a leg. That's why I thought about writing some tips on how to travel to Milan on a budget.

IMG_2327.JPG


And here are just some of them

1. Get a good deal on travel options


IMG_2085.JPG


We're accustomed to thinking that when we visit as tourists, we should fly. This might be true for Milano as well, as Wizz Air and Easy Jet have some cheap flights to Malpensa...
Acest articol are peste 26 aprecieri, distribuiri și comentarii

The Mayor Chirtoaca and the issue of selective justice

1495813057467.jpg

This week we have witnessed the end of "we couldn't make it" era in the Mayor's office of Chisinau. The key word about Chirtoacă's detention was "decapitation." Some spoke of it with pride, others lamented it. In fact, to decapitate the Mayor's office, the head had to be around. But it seems that lately the "head" was turned to other issues.

The best description of the local governance are the campaigns for the re-election of the standing Mayor. Sadly, he chose to deal with his camarilla problems, rather than those of his voters...
Acest articol are peste 36 aprecieri, distribuiri și comentarii

Chirtoacă și justiția selectivă

1495813057467.jpg
sursa: privesc.eu

Săptămâna aceasta am asistat la sfârșitul erei "nu s-a primit" în Primăria municipiului Chișinău. Cuvântul "decapitare" era lamentat și lăudat în același timp de susținătorii și opozanții primarului în exercițiu. De fapt, pentru a decapita primăria e nevoie ca în "capul" cela să fie ceva gărgăuni. Și, probabil, mai ales în ultima perioadă, ei erau orientați spre altceva sau lipseau completamente.

Despre calitatea guvernării locale vorbesc de la sine campaniile domnului primar care, din păcate pentru el și chișinăueni, a ales să se orienteze mai mult la interesele camarilei sale decât la cele ale votanților săi...
Acest articol are peste 187 aprecieri, distribuiri și comentarii

Scandalos! O treime dintre moldoveni nu (prea) pot iniția un referendum?

Referendum-Moldova-17.03.1991.jpg

În ultimul timp, campaniile de colectare a semnăturilor au devenit un trend de promovare în politica moldovenească. Fie ele neoficiale, ca în cazul campaniei PD pentru susținerea votului uninominal sau cu efecte juridice reale ca în cazul referendumurilor pentru demiterea primarului Chirtoacă sau Președintelui Dodon, se pare că semnăturile sunt la modă.

giphy.gif


O întrebare retorică, apropo, cum rămâne cu sutele de mii de semnături pentru votul uninominal și compromisul votului mixt? Semnăturile celea nu mai contează...
Acest articol are peste 6 aprecieri, distribuiri și comentarii

Domnule Tănase, quo vadis?

poza_roba_2016.jpg
PC: tanase.md

Politica moldovenească seamănă din ce în ce mai mult cu o telenovelă latino-americană. Unii politicieni au accese de amnezie care le afectează personalitatea și opțiunile de vot. Toți se cuplează. Cred că în parlament nu au mai rămas fracțiuni și grupuri politice care să nu fi făcut coaliție sau alianțe de moment cu toate celelalte prezente. Dacă un cetățean responsabil al Republicii Moldova ar fi călătorit în timp din 2009 în 2017, nu cred că ar fi înțeles multe.

giphy.gif


 În aceste condiții, existența sau lipsa unor lideri care să nu împartă poporul în fani și hateri, mai ceva ca Donald Trump, este problematică...
Acest articol are peste 24 aprecieri, distribuiri și comentarii

Why #IstandwithCEU

136179029_14911729877201n.jpg

For seven months I am part of the Central European University family. The first public event that I attended here was "The Hate Speech Monologues." It's a collection of short tales of students that have suffered from discrimination, hate, and misery. Now, I can surely say the whole University can make one of those monologs. CEU was created in 1991 to help the countries from the region and worldwide in coping with the new changes happening all over.

The location is as symbolical for its purpose. The bridges of Budapest help linking the two seemingly different parts of the city...
Acest articol are peste 48 aprecieri, distribuiri și comentarii

7 organizații care ar putea cere interzicerea concertului Prodigy în PMAN

Prodigy.png

Pe trei iunie, cei de la Orange îi aduc pe The Prodigy la Chișinău. Trupa este legendară și hiturile lor fac mulțimea să înnebunească deja decenii.

Totuși, eu cred, că s-ar putea să existe și cei care nu sunt satisfăcuți de desfășurarea acestui concert... Iată, cel puțin, șapte organizații.


1. Primăria municipiului Chișinău


The-Prodigy-Make-NME-Top-Greatest-Concert-Films-Ever.jpg

Concertele The Prodigy atrag zeci de mii de spectatori. Piața Marii Adunări Naționale nu este adaptată pentru astfel de activități, lipsind locurile de parcare și fiind îngreunat accesul transportului...
Acest articol are peste 182 aprecieri, distribuiri și comentarii

13 gânduri la cald despre proiectul de lege pentru introducerea votului uninominal%C5%9Fezi-bl%C3%A2nd-%C5%9Fi-hai-la-vot-1.png

Comentarii la cald pe baza proiectului publicat de Eugen Luchianiuc pe blog. Nu am prea mult timp la dispoziție, de aceea, voi comenta minimal și vă voi ghida prin ceea ce mi-a bătut la ochi. Și da, e o versiune neoficială așa că o tratăm ca atare.

1. Mandatul deputatului devine revocabil
"„revocare (ridicare a mandatului) - retragere de către instanţa de judecată a mandatului persoanei care ocupă o funcţie publică eligibilă, precum şi ridicare a mandatului deputatului în Parlament sau primarului prin referendum local...
Acest articol are peste 36 aprecieri, distribuiri și comentarii