BlogOGO.MD Experiența blogging-ului moldovenesc
curara.ru
blogs sometimes

Scandalos! O treime dintre moldoveni nu (prea) pot iniția un referendum?

Referendum-Moldova-17.03.1991.jpg

În ultimul timp, campaniile de colectare a semnăturilor au devenit un trend de promovare în politica moldovenească. Fie ele neoficiale, ca în cazul campaniei PD pentru susținerea votului uninominal sau cu efecte juridice reale ca în cazul referendumurilor pentru demiterea primarului Chirtoacă sau Președintelui Dodon, se pare că semnăturile sunt la modă.

giphy.gif


O întrebare retorică, apropo, cum rămâne cu sutele de mii de semnături pentru votul uninominal și compromisul votului mixt? Semnăturile celea nu mai contează...
Acest articol are peste 2 aprecieri, distribuiri și comentarii

Domnule Tănase, quo vadis?

poza_roba_2016.jpg
PC: tanase.md

Politica moldovenească seamănă din ce în ce mai mult cu o telenovelă latino-americană. Unii politicieni au accese de amnezie care le afectează personalitatea și opțiunile de vot. Toți se cuplează. Cred că în parlament nu au mai rămas fracțiuni și grupuri politice care să nu fi făcut coaliție sau alianțe de moment cu toate celelalte prezente. Dacă un cetățean responsabil al Republicii Moldova ar fi călătorit în timp din 2009 în 2017, nu cred că ar fi înțeles multe.

giphy.gif


 În aceste condiții, existența sau lipsa unor lideri care să nu împartă poporul în fani și hateri, mai ceva ca Donald Trump, este problematică...
Acest articol are peste 21 aprecieri, distribuiri și comentarii

Why #IstandwithCEU

136179029_14911729877201n.jpg

For seven months I am part of the Central European University family. The first public event that I attended here was "The Hate Speech Monologues." It's a collection of short tales of students that have suffered from discrimination, hate, and misery. Now, I can surely say the whole University can make one of those monologs. CEU was created in 1991 to help the countries from the region and worldwide in coping with the new changes happening all over.

The location is as symbolical for its purpose. The bridges of Budapest help linking the two seemingly different parts of the city...
Acest articol are peste 45 aprecieri, distribuiri și comentarii

7 organizații care ar putea cere interzicerea concertului Prodigy în PMAN

Prodigy.png

Pe trei iunie, cei de la Orange îi aduc pe The Prodigy la Chișinău. Trupa este legendară și hiturile lor fac mulțimea să înnebunească deja decenii.

Totuși, eu cred, că s-ar putea să existe și cei care nu sunt satisfăcuți de desfășurarea acestui concert... Iată, cel puțin, șapte organizații.


1. Primăria municipiului Chișinău


The-Prodigy-Make-NME-Top-Greatest-Concert-Films-Ever.jpg

Concertele The Prodigy atrag zeci de mii de spectatori. Piața Marii Adunări Naționale nu este adaptată pentru astfel de activități, lipsind locurile de parcare și fiind îngreunat accesul transportului...
Acest articol are peste 181 aprecieri, distribuiri și comentarii

13 gânduri la cald despre proiectul de lege pentru introducerea votului uninominal%C5%9Fezi-bl%C3%A2nd-%C5%9Fi-hai-la-vot-1.png

Comentarii la cald pe baza proiectului publicat de Eugen Luchianiuc pe blog. Nu am prea mult timp la dispoziție, de aceea, voi comenta minimal și vă voi ghida prin ceea ce mi-a bătut la ochi. Și da, e o versiune neoficială așa că o tratăm ca atare.

1. Mandatul deputatului devine revocabil
"„revocare (ridicare a mandatului) - retragere de către instanţa de judecată a mandatului persoanei care ocupă o funcţie publică eligibilă, precum şi ridicare a mandatului deputatului în Parlament sau primarului prin referendum local...
Acest articol are peste 36 aprecieri, distribuiri și comentarii

Ce ar trebui să discute diaspora la șezătoare

maxresdefault.jpg

În sfârșit am văzut agenda offline-ului diasporei, toți the usual suspects de la o șezătoare ONG-istă pe la Codru și alte locații de tipul.

Discuții care variază de la schimbarea sistemului electoral la soluționarea problemelor economico-juridice ale diasporei. Dacă adăugau și sociale, cred că le rezolvau pe toate și nu mai trebuiau șezători.

Problema cu diaspora noastră, cred eu, și acum am dreptul să mă dau cu părerea pentru că în perspectivă medie voi face parte din ea, stă chiar în denumirea sa.

Diasporă se numeau comunitățile evreilor din afara pământului sfânt care contribuiau activ la cauza lor națională...
Acest articol are peste 9 aprecieri, distribuiri și comentarii

Vot uninominal: gânduri la cald

În sfârşit, zvonul care circula de multă vreme în agora moldovenească a fost confirmat la cel mai înalt nivel posibil în Moldova.

Vom avea un sistem electoral uninominal. Și nu că ar fi un șoc psefologic, dar trebuie să înțelegem ce înseamnă asta în condițiile Republicii Moldova.
8138128099_e83abf56aa_z.jpg

 

Gânduri pozitive

 

 1. S-ar putea să avem niște politicieni mai prezenți în teritoriu

Dacă cutărescu va fi ales în circumscripția Ialoveni, este logic că îl vom vedea mai des pe acolo. Experiența statelor care au sisteme uninominale arată că vor fi întâlniri la casele de cultură ale orașelor și satelor din circumscripție (townhall meetings) la care deputatul va raporta cum își îndeplinește mandatul...
Acest articol are peste 110 aprecieri, distribuiri și comentarii

Cum vitrinele mari au contribuit la menținerea sclaviei în SUA

Voi ascultați podcast-uri? Să știți că e o ocupație foarte bună în transportul public sau când încercați să adormiți după 3+ cești de cafea pe zi. Eu am o listă lungă de podcast-uri la care sunt abonat și astăzi am hotărât să mă împart cu notițele pe care le-am făcut ascultând The James Altucher Show cu Stephen Johnson.
Întotdeauna fac notițe cu bullet-uri și încerc să le fac cât mai scurte, dar le voi explica aici un pic mai larg.


1. Vitrinele au contribuit la continuarea sclaviei în SUA

article-2527494-1A3BF94300000578-881_964x630.jpg

Johnson a ajuns la această concluzie studiind evoluția shopping-ului într-o formă de petrecere a timpului liber în secolul XIX...
Acest articol are peste 23 aprecieri, distribuiri și comentarii

Halal de blogosfera

Igor Dodon, esta intr-un fel presedintele net-ului moldovenesc. Indiferent ce am crede noi, faptul ca dumnealui incearca sa isi cuantifice rezultatele e salutabil. Si, cu atat mai mult, transmisiunea live pe pagina lui personala e o premiera absoluta pentru Moldova. El mai si reactioneaza la postarile pe facebook. Intrebati-l pe Grigorii Duca. De fapt, scriu pentru halat!  ????????????
Acest articol are peste 47 aprecieri, distribuiri și comentarii

Sarea din bucate

Salt_Farmers_-_Pak_Thale-edit1.jpg

Ce poate fi mai simplu și neinteresant ca sarea de bucătărie? Să vedeți ce istorie fascinantă are ea!

1. Origini

Chinezii au inventat metoda de extracție prin fierberea apei din ocean. Romanii au extins această practică în Europa cu mult mai târziu.

Prima salină este atestată tot în China în 252 BC

China a fost prima țară care a introdus taxe pentru sare. Resursele acumulate au fost utilizate între altele pentru finanțarea construcției Marelui Zid Chinezesc.

Egiptenii extrăgeau sarea din deșert și prin evaporarea apei de mare în delta Nilului...
Acest articol are peste 129 aprecieri, distribuiri și comentarii

Top 3 hotărâri ale Curții Constituționale din 2016 care te afectează personal


attachment.php?attachmentid=299053&stc=1&d=1134701961

Cu toții înțelegem că, în ultimul timp, Curtea Constituțională (CC) a luat o atitudine proactivă și influențează tot mai mult viața noastră cotidiană.

Nu mă voi referi la crearea blocului constituțional prin acordarea priorității Declarației de Independență față de textul Constituției Republicii Moldova. S-a scris mult despre asta și eu personal consider că după luarea hotărârii în cauză este fără dubii clar că vorbim limba română. Și asta nu se poate schimba decât prin modificarea întregului sistem constituțional al țării (Republica 2...
Acest articol are peste 66 aprecieri, distribuiri și comentarii

Jurnal TV și tot mai micile ecrane

4jtv.jpg

Cred că au rămas foarte puțini oameni care nu s-au expus asupra situației de la Jurnal TV. E trist când un post de opoziție acuză presiuni și trebuie să reducă din grila de emisie pentru a subzista în continuare. 

Dar situația aceasta se explică foarte ușor dacă te gândești la modelul de business pe care și l-au propus cândva noile canale TV create după 2009. Niciunul dintre ele nu a urmarit să realizeze profituri serioase din publicitate. Mai mult, cred că e aproape imposibil să întreții o televiziune de știri în Moldova care să fie sustenabilă...
Acest articol are peste 32 aprecieri, distribuiri și comentarii

Заграница не поможет

o-DM-570.jpg?6Azi toți discută despre o publicație a Daily Mail potrivit căreia noi suntem cel mai ”alcoolic” popor din lume. Daily Mail este un tabloid. Ei crează clickbait. Titlurile lor cred că ar inspira multă lume din presa locală. Ei au scris despre o femeie ”care a rămas gravidă în gură după ce a mâncat calmari” sau despre faptul că ”bebelușii cu cap mare sunt supuși unui risc sporit de cancer”.east_ukraine_west_ukraine__hassan_bleibel.jpeg


Problema nu e în Daily Mail. Mai mult aș spune că ea nu e nici în consumul de alcool în țărișoara noastră. Ceea despre ce vreau să vă spun azi e că noi așteptăm prea multe din exterior...
Acest articol are peste 136 aprecieri, distribuiri și comentarii

7 tipuri de oameni care știu adevărul absolut

bigstock_The_Truth_Just_Ahead_Green_Ro_11944751.jpg

Pe netul moldovenesc sunt o grămadă de oameni care dețin adevăruri absolute. Ei știu ce și cum se face și de ce nu se face. Ei îți dau sfaturi și te învață cum să trăiești. Ei știu și pot. Dar cel mai important au timp pentru a-ți explica totul pe facebook.

Să-i analizăm:

1. Moraliștii


11sYzLhHCJpOUw.gif

Fie foarte laici, fie foarte credincioși. Au sonar moral mai ceva ca delfinii și o tastatură cu mâncărimi constante. Dacă le răspunzi, devin animale de turmă, se strâng și primesc plăcere în grup. 
Ador să le/îi fac să își reconsidere valorile și să accepte poziții inverse celor de la care au pornit...
Acest articol are peste 302 aprecieri, distribuiri și comentarii

Buchii di felișitare la mejieșîi rumâni în ”limba moldovineascî”!

atodiresei.jpg

Alignește din nou boarea de Undrea. Începe a sî alivăni șî anul 2016. E un timp amăgeu ba cu omăt, ba fără. Țîn sî rîdic astăzi un bacalaș de ghin ghivizîu pentru pământirea alăturată, România.

De întâi al lui Undrea, iobagii noștri volohi au mare năcaz. Că o fost falniși șî nu mai sînt. Li-o fost sî hie. Unirea șea a lor o fost coșcoavî și nu s-o lunjit. Cî era o țară di fușăliști șî noi ne-am poclonit la ruș. Amu ii ni cautî ganși și vor să hie iar dodoloț. Da bu-i pi asta, cî sîntem mejieș, di dragî Doamni șî ni-s cu liubov...
Acest articol are peste 13 aprecieri, distribuiri și comentarii

Do you remember "Her"?

Do you remember "Her"?

herbg.jpg


The movie where a sociophobe falls in love with his phone. Or to be fair to her, he falls in love with an AI. But this post isn't about dystopian futures or the rising of the machines. It's about the way technologies affect our exclusive relations. At some point in the past, we would be able to communicate with tens of people from a village. Then with the development of the great cities and transportation, we went to hundreds, then thousands.
 
3oEjHSe4OCjZGHlgOs.gif

It all led to a world without borders where a "suitable mate" is a swipe away...
Acest articol are peste 18 aprecieri, distribuiri și comentarii

Bine ați venit în era ”post-adevărurilor”!

pablo.png

Felicitări!

Cuvântul ”post-truth” a devenit cuvântul anului 2016 potrivit Oxford Dictionary.
Eu cred că trăim în era post-adevărurilor. O eră în care nu mai contează faptele, ci reacția pe care o stârnește o afirmație. Convingerile personale contează mai mult decât știința sau bunul simț.
Să vă dau câteva exemple:
  1. Maia Sandu e lesbiană;
  2. Igor Dodon ca președinte va readuce produsele moldovenești pe piața rusă;
  3. Maia Sandu ar fi adus 30.000 de sirieni în Moldova dacă devenea președinte;
  4. Alegerea lui Igor Dodon înseamnă pierderea perspectivelor europene ale Republicii Moldova...
Acest articol are peste 134 aprecieri, distribuiri și comentarii

Ce să faci dacă consideri că alegerile din Republica Moldova nu au fost libere și corecte?

voting-machine.jpg
În ultimul timp văd petiții online tirajate de activiști pentru a cere anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale de duminică. Pentru ei, cred, e o modalitate de a forma niște baze de date cu potențiali susținători, iar pentru tine ar fi o formă de slacktivism (când ești și lenos și preocupat de binele țării).

Ce poate face un cetățean simplu pentru a protesta cu un oarecare impact juridic?

Destul de multe în Moldova. Desigur că mai puține de la introducerea semnăturii electronice pentru că până la ea orice e-mail era considerat petiție...
Acest articol are peste 557 aprecieri, distribuiri și comentarii

Ce mă aștept eu de la PAS în legătură cu Shorgate-ul

Ilan-Shor.jpg

Îmi place mesajul PAS despre integritate și lupta cu corupția. Tocmai de aceea am așteptări de la ei. Nu am înțeles mare lucru din reacțiile mediatice și nu văd nimic pe site-ul partidului.
Iată ce vreau eu de la ei la moment.

1. Secretarul General al Partidului trebuie să iasă cu o declarație despre veridicitatea apelului telefonic și eventualele montări.

2. Partidul trebuie să inițieze o investigație internă asupra corectitudinii acțiunilor lui.

3. Liderul partidului trebuie să iasă cu un mesaj de solidarizare sau de condamnare a acțiunilor lui...
Acest articol are peste 37 aprecieri, distribuiri și comentarii

De ce oamenii cred în povestea cu 30.000 de sirieni?

În ultimul timp, ”presa” din Republica Moldova tirajează diferite istorii dubioase legate de alegerile prezidențiale. Cică, un candidat la președinție ar închide biserici și școli, ar promite legalizarea căsătoriilor homosexuale și ar aduce refugiați sirieni în baza unui ”acord secret” cu Angela Merkel.

Cum%2Bam%2Baflat%2Bde%2Bvideo-ul%2Bcu%2Bstuden%25C8%259Bii%2Bsirieni%2B%25281%2529.png


Rahaturile acestea se numesc teorii ale conspirației și am avut multe dintre acestea. Masonii controlează clasa politică din Moldova. Sovieticii l-au asasinat pe JFK. Voronin a comandat asasinarea lui Zeleonîi și așa mai departe...
Acest articol are peste 220 aprecieri, distribuiri și comentarii