Să luăm exemplu de la edițiile de limbă engleză. Când ei descriu, să zicem, un incendiu sau un accident, evident că nu pot aduce fapte fără confirmare. De aceea, în fiecare text se introduc între ghilimele afirmațiile unor martori: vorbește un simplu trecător, purtător al opiniei publice. Pui ghilimele și orice declarație devine fapt. În realitate, faptul e că cineva a făcut o afirmație. De aceea, trebuie să folosești două afirmații: una - ”pro” și alta ”contra”. Ziarul trebuie să fie unul obiectiv. Șiretlicul este să aduci o afirmație fără sens și după una rațională. Astfel, confirmi teza autorului. Cititorul crede că a primit două facte diferite. De fapt, el a fost adus spre acceptarea poziției care este singura rezonabil prezentată. 
Să discutăm un exemplu concret. S-a prăbușit un viaduct. De pe el a căzut un camion și șoferul a decedat. În articol se povestește în felul următor: cu noi a discutat domnul Rossi, 42 ani, proprietar al unui chiosc de ziare. ”Ce să-i faci, soarta!” - spune Rossi - ”Păcat de om, nu i-a mers.” O altfel de poziție a luat Bianchi, un muncitor de pe un șantier apropiat. ”Vina este a administrației orașului, era demult clar că viaductul avea probleme.” Cu cine se va asocia cititorul? Cu Bianchi sau cu Rossi? Desigur că cu Bianchi, el pune întrebarea responsabil și indică vinovatul. Dar trebuie să știi să pui corect ghilimelele. 

Ziarul face noutățile și nu invers. Creezi o coloană complexă din patru noutăți selectate - iar cititorul, consumîndu-le, o absoarbe și pe a cincea. De exemplu, acest ziar de alaltăieri. Iată coloana - un milanez și-a aruncat nou-născutul în veceu. Pescara: Fratele lui David nu a fost implicat în moartea lui. Amalfi: un psiholog care se ocupa de cazuri de anorexie a fost învinuit de escrocherie. Buscate: A fost eliberat după 14 ani condamnatul de omorul unui copil de 8 ani la doar 15 ani. Tema care reunește cele patru articole este „Societate. Copii. Violență”. S-ar părea că toate prezintă infracțiuni contra minorilor. Deși, dacă analizezi, doar pare. Primul caz e clar - crima unui părinte contra copilului. În ceea ce privește psihologul, nu e clar că anorexia era una adolescentină. În cazul lui Pescara, articolul spune că până la urmă a fost un accident. Buscate? Un tip de vreo 30 de ani a fost eliberat, iar crima a avut loc cu 14 ani în urmă. Despre ce e coloana asta? Poate, nu are o temă? Un redactor lenos a primit aceste patru materiale de la agenții diferite și le-a aranjat teatral? Foarte posibil. Dar rezultatul este unul care sperie și previne. La fiecare dintre noutăți, cititorul ar fi rămas indiferent. Dar, în complexitate, ele atrag atenția.


Acest articol are peste 6 aprecieri, distribuiri și comentarii