Wine-Cork

Dopurile sunt un subiect pentru dezbateri în lumea vinului. Tradiționaliștii insistă că singura modalitate corectă de a închide o sticlă de vin este dopul de plută. Însă, vinificatorii explorează alternative la dopul de plută clasic. Astăzi vom discuta despre diversele modalități de a astupa o sticlă de vin și vom răspunde la dilema veșnică - dop de plută sau screw-cap?


Trei cele mai populare tipuri de dopuri utilizate de vinificatori sunt: dopurile de plută, dopurile de plută sintetică și screw-cap-urile.

Dopurile de plută


Natural-Cork



Utilizate de secole, dopurile de plută se dilată perfect pentru a sigila sticla și permite transferul de gaze ideal pentru vinurile care pot fi maturate datorită conținutului înalt de tanini. Dopul de plută se produce din coaja spongioasă a copacilor de plută. Acest fapt determină posibilele imperfecțiuni ale dopului de plută. Acest defect poate afecta aroma vinului adăugîndu-i un iz de carton umed - foarte neplăcut pentru a fi băut. 

Dopurile de plută sunt, de regulă, folosite pentru vinurile de rezervă și cele care au potențial de maturare bun. 

Plută sintetică

Vinova_synthetic_wine_closure.jpg


Dopurile de plută sintetică sunt, de regulă, din plastic, dar există și dopuri din trestie de zahăr. Cele din trestie de zahăr sunt 100% reciclabile și prezintă o soluție mai sustenabilă decât cele din plastic. Vinăriile preferă dopurile de plută sintetică pentru că ele elimină defectul de plută. Dopurile de plută sintetică sunt indicate pentru vinurile tinere, deoarece ele nu au suficienți pori pentru a permite schimbul de gaze necesar pentru maturare. Unii vinificatori se plâng că dopurile de plută sintetică pot adăuga arome chimice, dar această problemă este eliminată în cazul celor din trestie de zahăr. 

Screw-cap

screwcap-wines.jpeg

Atunci când screw-cap-urile au ajuns pe piața vinurilor, percepția generală era că ele sunt doar pentru vinurile ieftine și nu vor putea niciodată înlocui dopurile de plută. Totuși, screw-cap-urile sunt o modalitate foarte eficientă pentru a sigila vinurile care nu necesită maturare. Ele mențin arome crocante, proaspete de fructe. 

Un alt plus al screw-cap-ului, este că poți deschide o sticlă de vin fără tirbușon.

La tema dezbaterii veșnice cu privire la gustul vinului în dependență de dop, un studiu recent făcut la Universitatea Oxford arată că vinul este mai bun în cazul dopului de plută.

Dar motivul este unul psihologic mai degrabă decât olfactiv-gustativ. Rezultatele obținute de cercetători sugerează că sunetul deschiderii dopului face ca vinul să aibă un gust mai bun. 

Studiul a fost efectuat asupra 140 participanți. Lor li s-au propus două Malbecuri argentiniene și o Catenă. Într-un caz, ei au degustat vinul după ce au auzit deschiderea unei sticle cu dop de plută și unei sticle cu screw-cap. 

113 dintre 140 de participanți au preferat vinul cu dop din plută, iar studiul a stabilit că deschiderea sticlei cu dop de plută induce un spirit de sărbătoare. 

Tu ce fel de dop preferi? 




Acest articol are peste 181 aprecieri, distribuiri și comentarii