Cheese-in-Ancient-Egypt
Maturarea, de regulă, îmbunătățește gustul cașcavalului, dar nu aceasta este cauza din care o bucată de cașcaval descoperită într-un cavou egiptean atrage atenția savanților. Potrivit Analytical Chemistry, acesta ar putea fi cel mai vechi cașcaval solid descoperit vreodată!
Mormântul lui Ptahmes, primar de Memphis în secolul XIII a.Chr. a fost inițial descoperit în 1885. Ulterior, acesta a fost acoperit de nisipuri și redescoperit în 2010. Într-unul dintre vasele stricate găsite în mormânt, a fost depistată o masă albă solidificată și urmele unei pânze utilizate pentru a închide vasul. 
După analizele prin cromatografie lichidă și spectrometrie de masă, peptidele depistate au arătat că masa era constituită din lapte de vacă și lapte de oaie sau capră. Faptul că vasul era acoperit cu pânză indică că masa era solidă și susține concluzia că a fost depistat cel mai vechi cașcaval
Alte peptide sugerează că cașcavalul era infectat cu Brucella melitensis, o bacterie care provoacă bruceloza. Această boală potențial mortală se transmite de la animale la oameni prin consumul lactatelor nepasteriuzate. Dacă rezultatele analizelor se vor confirma, aceasta ar putea cea mai veche dovadă a existenței brucelozei.
Ce concluzii putem trage din această descoperire?
1. Primarilor întotdeauna le-a plăcut vinul cu cașcaval. Atât de mult încât să îl ia cu ei în mormânt. Viciile și hobby-urile rămân aceleași.
2. Ptahmes a avut o carieră lungă: a fost conducător al armatei, șef al trezoreriei, scrib regal, dar și Înalt Preot al lui Amun. Cred că era din partidul de guvernare. Și, totuși, tot ce a luat cu el în mormânt a fost niște nicio brânză.
3. Oricât de mare boss nu ai fi, depinzi de oameni. Și, dacă oamenii nu te iubesc, s-ar putea să îți dea niște cașcaval cu bruceloză.

O zi bună să aveți!
Acest articol are peste 34 aprecieri, distribuiri și comentarii