hannibal20.jpg


Întrebările de Ce? Unde? Când? evoluează de la editare la editare și se scurtează, de obicei, destul de drastic. Mie îmi plac întrebările istorioare mai lungi și, în mod obligatoriu, cu niște comentarii care să te învețe ceva. Vedeți aici 10 întrebări, răspunsurile și comentariile sunt în alb.

1. Multe dintre poreclele aparent ofensatoare vin de la necesitatea de a eficientiza limbajul, mai ales în contextul comunicării prin mijloace speciale. Ele pot fi acronime, pronunții fonetice, dar și prescurtări nemotivate. Peste un minut, numiți organizația sau țara pe care o reprezintă cei care au primit porecla Charlie de la mjlocul secolului trecut.


Răspuns: Vietnam, Viet Cong.


Comentariu: Viet Cong este o prescurtare a denumirii Partidului Comunist Vietnamez. Pentru comunicare radiofonică, ei erau numiți prin acronimul VC (Victor-Charlie). Soldații americani au început să-i numească pe oponenți prescurtat Charlie.

2. Atenție în întrebare sunt înlocuiri:


Cămașa neagră este o companie cu un model de business neobișnuit, dar, presupunem, o popularitate sporită în comunitatea CUC. Întrebat de unde vine denumirea acesteia, fondatorul ei a afirmat că ea este inspirată de revoluționarii din Franța și SUA. Totodată, el o folosea ca un element memorabil de vestimentație. Peste un minut numiți ce am înlocuit prin cămașă neagră, dacă știm că recent compania a ajuns la înțelegere pentru a fi achiziționată de IBM cu $34 miliarde.


Răspuns: Pălăria roșie (Red Hat)


Comentariu: Red Hat este o companie care distribuie tehnologii și software open-source, printre care se numără și sistemul de operare Linux. Autorul a jucat multiple întrebări despre acest sistem de operare. Cămășile negre era o organizație paramilitară creată de Benito Mussolini pentru acapararea puterii în Italia.

3. Se pare că etapa anterioară a fost una legată de seriale și cuvinte-portmanteau. Să verificăm ce țineți minte din ea. Un studiu recent al Universității din Michigan arată că reprezentanții acestei categorii portmanteau de oameni se comportă, de fapt, asocial. Peste un minut, numiți acest portmanteau dacă știm că unul dintre cele două cuvinte este legat de un serial a cărui melodie de final are aceeași denumire ca și o fundație din Moldova.


Răspuns: Grammarnazi


Comentariu: Dacă indici des asupra greșelilor gramaticale, de fapt, nu urmărești un scop pozitiv, ci îți demonstrezi superioritatea. The Man in the High Castle este un serial despre o istorie alternativă unde al doilea Război Mondial a fost câștigat de Germania și Japonia. Melodia de final a serialului poartă denumirea Edelweiss.


4. Kanye West este un susținător înflăcărat al președintelui Donald Trump și încearcă să îi promoveze poziția în comunitatea afro-americană. În acest sens, el a creat un maiou cu o inscripție portmanteau care amintește de o campanie de succes dintr-o țară a Europei Occidentale. Întrebat ce ar trebui să semnifice maioul, Kanye a afirmat că el simbolizează ruperea comunității afro-americane de Partidul Democrat.


Peste un minut, scrieți pe foaie cuvântul-portemanteau


Răspuns: Blexit (Blacksit/Blaksit nu se acceptă)


Comentariu: Acest portmanteau vine de la cuvintele Black și exit. Autorul a menționat de două ori expresia „comunitatea afro-americană” în întrebare ca indiciu suplimentar. Campania ar trebui să oglindească campania Brexit. Variantele care nu includ cuvântul exit nu se acceptă pentru că nu ar reflecta mesajul central al campaniei.

5. Atenție în întrebare sunt înlocuiri.


La 15 iunie 2015, Igor Dodon l-a numit pe ex-primarul Chirtoacă balamut, fulgușor și show-man. Potrivit dexonline, unul dintre sensurile cuvântului fulgușor este sperietoare de ciori. Deși, sensul de bază, pe care presupunem că l-a avut în vedere Igor Dodon, pune în discuție legitimitatea nașterii ex-primarului Chirtoacă. Știind că în limba română acest regionalism a ajuns pe filiera slavonă și mai are și un echivalent literar, numiți cu exactitate ce am înlocuit prin fulgușor.


Răspuns: baistruc (bastard nu se acceptă)


Comentariu: Cel mai cunoscut bastard din Game of Thrones este Jon Snow, de unde a venit inspirația pentru înlocuire. Cuvântul baistruc are o conotație mai peiorativă decât echivalentul său literar și se potrivește stilisticii dezbaterilor politice din Moldova.

6. Blitz triplu de sufixe dobrogene:


Acest sufix formează substantive sau adjective, indicând meseria, îndeletnicirea, deprinderea, ocupația.


Acest sufix formează formează adjective, indicând nuanțe de culoare.


Acest sufix formează mai ales nume abstracte exprimând: o stare generală, o calitate , o ocupaţie şi folosul/rezultatul acesteia.


Răspuns:


-giu/-ciu (de exemplu: herghelegiu)


-iu (de exemplu: limoniu)


-lâc/-lic (de exemplu: șiretlic)

Comentariu: (a nu se citi, pentru eventuale contestații)


Sufixele -giu, -ciu < tc. ği, či: formează substantive sau adjective, indicând meseria, îndeletnicirea, deprinderea, ocupatia (abagiu, boiangiu, cafegiu, cherestegiu, ciubucciu, conacciu, dughengiu, giuvaergiu, harabagiu, herghelegiu, iaurgiu, papugiu, pastramagiu, simigiu, tinichigiu, tutungiu, zarzavagiu etc.) sau o trăsătură negativă a personalitătii, un nărav (haramgiu, mascaragiu, tertipgiu, zorbagiu etc.). Exemplele apar la Ṣăineanu, 1900, pp. LII-LIII. Sufixul -íu < tc. -i formează adjective, indicând nuante: conabiu, fistichiu, havaiu, limoniu, naramgiu;


Sufixul -lâc, -lic < tc. –lyk, productiv, formează mai ales nume abstracte exprimând: o stare generală (hagialâc, surghiunlâc), o calitate (caraghiozlâc, hainlâc, mucalitlâc, siretlic), o ocupaţie şi folosul/rezultatul acesteia (hamalâc, samsarlâc).

Sursă:adev.ro/pbcrup

7. Acest film românesc din 2015 prezintă istoria unui polițist român din secolul 19 numit Constandin care este contractat de boierul Iordache pentru a-l găsi pe Carfin, un sclav rom fugit după ce ar fi avut „o afacere extramaritală” cu Sultana, soția lui Iordache. Peste un minut, scrieți pe foaie încurajarea, de multe ori ironică, împrumutată de la otomani care a dat denumirea filmului.


Răspuns: Aferim


Comentariu: Aferim este un cuvânt de origine persiană care a ajuns în română pe filiera turcă. Afacere extramaritală este o traducere mot-a-mot din engleză, affair are o afinitate fonetică cu aferim.
8. Atenție o listă găsită pe site-ul unei instituții din Republica Moldova:


-Platinum Lion


-Platinum Eagle


-Agile Hunter


-Cetatea 2018


Peste un minut, numiți instituția de stat pe site-ul căreia am găsit lista.


Răspuns: Ministerul Apărării


Comentariu: Acestea sunt câteva dintre exercițiile militare la care planifică să participe Armata Națională în 2018

9. Atenție listă de episoade a unui serial care a rulat din 2013 până în 2015:


Aperitive


Amuse-bouche


Potage (supă în franceză)


Ouef (ou în franceză)


Coquilles (scoici în franceză)


V-a lăsat gura apă? Sper că nu. Peste un minut, numiți personajul principal al acestui serial.


Răspuns: Hannibal Lecter


Comentariu: Primele 2 sezoane ale serialului Hannibal aveau denumiri de feluri de mâncare din bucătăria franceză și cea japoneză. Al treilea sezon începe cu bucătărie americană, dar nu menține regula în cauză.

10. Serialul Orphane Black explorează viața a câtorva persoane care descoperă că, de fapt, sunt clonate. Principalele probleme ridicate de acesta sunt implicațiile etice și de identitate ale clonării. Atenție listă de episoade:


Condiții de existență;


Efectele condițiilor externe;


Formele nesfârșite sunt cele mai frumoase.


Peste un minut, numiți cu exactitate, opera din care sunt citate denumirile episoadelor.

Răspuns: Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență de Charles Darwin
Acest articol are peste 51 aprecieri, distribuiri și comentarii