BlogOGO.MD Experiența blogging-ului moldovenesc

Retete Cu Legume

Shakshuka (dejun tunisian)

Shakshuka (dejun tunisian)

Shakshuka este originară din Africa de Nord și este gătită tradițional în Tunisia, Liban, Algeria, Maroc, Egipt, dar este înrudită și cu unele feluri de mâncare din Turcia și Sudul Spaniei. Din sursele pe care le-am citit, unii spun că originea shakshukăi este Tunisia, alții zic că este Israel. De unde nu ar veni, este foarte gustoasă și simplă de pregătit. Cei mai mulți gătesc această rețetă la dejun.

Continue reading Shakshuka (dejun tunisian) at Dia's Kitсhen.

Acest articol are peste 29 aprecieri, distribuiri și comentarii

Ciulama de ciuperci cu mămăligă

Ciulama de ciuperci cu mămăligă

Despre ciulama se poate spune multe, fiindcă taaare multe guri a mai adunat în jurul meselor! În copilărie, alergam cu fratele meu după ploaie pe imașul de lânga casa noastră, care se află la margine de sat, ca să adunăm ciupercuțele proaspăt apărute și să le aducem mamei să ne facă la cină ciulama cu ciuperci și mămăligă.

Parcă văd tigaia mamei cea mare de ciugun, umplută cu sos alb în care stau și se scaldă ciupercile strânse de noi.

Continue reading Ciulama de ciuperci cu mămăligă at Dia's Kitсhen.

Acest articol are peste 101 aprecieri, distribuiri și comentarii

Sos de roșii pentru diferite mâncăruri

Sos de roșii pentru diferite mâncăruri

Buna prieteni,

Sosul de roșii reprezintă un ingredient foarte des întâlnit în bucătărie, fiindcă este foarte delicios și acordă felurilor de mâncare un gust fresh, dulce acrișor, sau dulce iutișor, în dependență de condimentele pe care le folosești.

Astăzi vă aduc la cunoștință o rețetă foarte simplă de sos de roșii, care poate fi folosit la mai multe feluri de mâncare, precum, paste, lasagna, musaca, cu diferite legume, pizza, la diferite bruschete, carne, pește etc. 

Continue reading Sos de roșii pentru diferite mâncăruri at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Vânătă coaptă în sos de roșii și cașcaval

Vânătă coaptă în sos de roșii și cașcaval

Buna pofticioși,

Vă scriu astăzi rețeta unei mâncări simple și foaaaaarte delicioase de vară, care poate fi folosită ca garnitură pe lângă cărniță de pui friptă pe grill sau pe lângă niște pește copt sau chiar poate fi servită cu cartofi copți sau fierți, îmbibați cu unt, usturoi și ierburi uscate aromate. Deci, este vorba despre renumita legumă de sezon – vânăta.

De data asta am ales să o scald în sos de roșii și cașcaval.

Continue reading Vânătă coaptă în sos de roșii și cașcaval at Dia's Kitсhen.

Acest articol are peste 121 aprecieri, distribuiri și comentarii

Paste de dovlecel și morcov, o garnitură delicioasă de vară

Paste de dovlecel și morcov, o garnitură delicioasă de vară

Articolul de astăzi se dedică amatorilor de dovlecel. Această legumă minunată de vară, care te scapă de atâtea ori când nu mai știi ce să gătești. Eu iubesc dovlecelul atât în stare crudă, în salatele de crudități sau servită în diferite sandvichuri, cât și în stare gătită, ca de exemplu copt sau călit pe tigaie sau pe grill.

Aseară am preparat paste de dovlecel, o rețetă sănătoasă și simplă. Se potrivește perfect pentru persoanele care au grijă să nu își încarce prea mult sistemul digestiv, persoanelor care sunt la dietă sau în general persoanelor care se alimentează sănătos...

Acest articol are peste 63 aprecieri, distribuiri și comentarii

Castraveți murați cu Pikant Fix de la Dr. Oetker

Castraveți murați cu Pikant Fix de la Dr. Oetker

Buna dragii mei,
Vara gospodinele sunt ocupate până peste cap cu diferite conserve, care mai de care, iar rafturile cămărilor se umplu de culoare pentru perioada rece a anului, când nu sunt la dispoziție fructe și legume proaspete. Iată de ce “scăparea” este în conservarea legumelor și a fructelor în diferite tipuri de saramuri, pentru a ne bucura iarna de proprietățile lor. Ele conțin pro-biotice, atât de necesare sistemului nostru digestiv, mai ales pentru perioada iernii, când nu putem beneficia de fibrele și mineralele legumelor proaspete...

Acest articol are peste 39 aprecieri, distribuiri și comentarii

Supă cremă de cartofi, gust ca la bunica

Supă cremă de cartofi, gust ca la bunica

Buna dragii mei,

Astăzi vă aduc la cunoștință o rețetă pe cât de simplă și ușor de preparat, pe atât de delicioasă. Practic este una din supele mele preferate. Are un gust atât de fin și bun, aducându-mi aminte de supele bunicăi de la țară.

Supa este foarte ieftină în ingrediente, se prepară ușor și practic este cea mai simplă variantă, însă vă puteți juca cu gusturile adăugâng în ea pe lângă cartofi, ciuperci sotate sau vre-un soi de pește fără oase gătit la abur sau copt.

Continue reading Supă cremă de cartofi, gust ca la bunica at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 68 aprecieri, distribuiri și comentarii

Salată cu măcriș, tăieței de dovlecel și ou fiert

Salată cu măcriș, tăieței de dovlecel și ou fiert

Vara aduce cu ea nu doar timp frumos ci și o grămadă de bunătăți vii, care odată consumate ne umplu de energie și ne fac să ne simțim ușor și să beneficiem de multitudinea de nutrienți și vitamine. Plus la asta ele ne întăresc imunitatea și ar fi păcat să nu le includem în alimentație cât mai mult. Eu ador verdeața, adică frunzele verzi ale plantelor comestibile. Încerc să am la fiecare masă câte ceva VERDE și VIU.

Continue reading Salată cu măcriș, tăieței de dovlecel și ou fiert at Dia's Kitсhen.

Acest articol are peste 22 aprecieri, distribuiri și comentarii

Clătite cu ciuperci brune sotate și sos Bechamel

Clătite cu ciuperci brune sotate și sos Bechamel

Buna tuturor,

Astăzi vă prezint o rețetă foarte delicioasă și savuroasă de clătite, combinate cu ciuperci champignon brune sotate cu puțin usturoi, servite cu renumitul sos aromat Bechamel. A ieșit o gustoșenie de mâncare, numai bună de savurat cu cei dragi și iubiți alături. Puteți umple foile de clătită cu ciuperci sau puteți pur și simplu să le puneți pe un platou, să arunați peste ele ciupecile sotate și să le serviți cu sosul Bechamel deasupra.

Continue reading Clătite cu ciuperci brune sotate și sos Bechamel at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 43 aprecieri, distribuiri și comentarii

Supă de fasole gătită slow (la foc mic)

Supă de fasole gătită slow (la foc mic)

Îmi plac supele gătite încet, își păstrează o aromă aparte, iar șansele ca să mai rămână nutrienți în legume sunt mult mai mari decât în supele gătite în mod tradițional. Vă îndemn și pe voi să faceți astfel de supe, mai ales dacă aveți copilași mici care au nevoie de cât mai multe vitamine din mâncare.

Supa se face foarte simplu!

Fasolele le-am hidratat 8 ore, apoi le-am pus într-o cratiță la fiert.

Continue reading Supă de fasole gătită slow (la foc mic) at Dia's Kitсhen.

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Dejun servit cu magiun

Dejun servit cu magiun

Buna prieteni,

Postarea de astăzi este mai degrabă un tip sau o idee, fiindcă vreau să vă îndemn să încercați un gust nou la dejun.

Totul a început când am servit dejunul într-o cafenea cu iz franțuzesc la noi în Chișinău și mi s-au servit ochiurile cu nimic altceva decât magiun de caise. A fost ceva wow-de bun!!! Pâinea prăjită pe grill, am uns-o cu puțin unt, peste care am întins un strat fin de magiun, apoi am combinat cu ochiurile cremoase…mmmm, a fost feeric de bun! 

Continue reading Dejun servit cu magiun at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 10 aprecieri, distribuiri și comentarii

Cartofi noi copți, serviți cu sos de smântână, mărar și usturoi

Cartofi noi copți, serviți cu sos de smântână, mărar și usturoi

Uite că a venit și perioada cartofilor noi, care se gătesc în diferite feluri. Mie personal îmi plac foarte mult copți, ca în rețeta pe care vreau să v-o prezint mai jos, la abur și fierți în supe creme. De data asta, am copt cartofii cu usturoi, condimente uscate și rozmarin și i-am servit cu sos cremos de smântână, mărar tocat și iarăși usturoi, fiindcă se cere usturoiul din plin, mai ales ăsta nou, proaspăt de primăvară.

Continue reading Cartofi noi copți, serviți cu sos de smântână, mărar și usturoi at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 136 aprecieri, distribuiri și comentarii

Mâncare de legume sotate, servite cu mămăligă și smântână

Mâncare de legume sotate, servite cu mămăligă și smântână

La moldoveni mai ales, atunci când spui mămăligă cu smântână, deodată zboară gândul la vreo fripturică ceva. Dar mămăligă cu smântână și legume sotate, a-ți încercat? Mie una îmi place foarte mult combinația mămăligă + legume sotate. Vedeți și rețeta Legume sotate cu mămăligă, o gustoșenie de post.

Această mâncărică, se potrivește perfect pentru cină. Nu încarcă foarte mult sistemul digestiv și e delicioasă foarte. Încercați și voi, sunt sigură că aveți aceste ingrediente simple prin bucătărie la îndemână.

Continue reading Mâncare de legume sotate, servite cu mămăligă și smântână at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 36 aprecieri, distribuiri și comentarii

Morcov mini pe pat de piure cu sos fresh de verdețuri

Morcov mini pe pat de piure cu sos fresh de verdețuri

De când am exclus combinația cartofi-carne din alimentație, mă strădui să combin cartoful gătit sub diferite forme cu alte legume. Astfel, mi se primește o mâncare ușoară, delicioasă și care nu îmi face probleme procesului de digestie. Aseară am gătit la cină Morcov Mini pe pat de piure, cu un sos fresh de verdețuri. S-a primit o cină foarte plăcută la gust și interesantă ca aspect și culoare, dar cel mai important, se gătește foarte repede.

Continue reading Morcov mini pe pat de piure cu sos fresh de verdețuri at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 27 aprecieri, distribuiri și comentarii

Renunțați la maioneză, optați pentru sosurile gătite acasă

Renunțați la maioneză, optați pentru sosurile gătite acasă

Buna prieteni,

Eu astăzi vin cu un îndemn către voi – să excludeți maioneza cumpărată din alimentație! 

Nu o mai folosiți în salate sau diferite sosuri, fiindcă nu este deloc sănătoasă.

Maioneza este foarte greu de digerat datorită conținutului ei ridicat de aditivi alimentari și foarte caloric.

Maioneza conține conservanți, coloranți, emulgatori, edulcoranți, agenți de îngroșare, agenți de gust etc.

Eu consider maioneza mai degrabă un produs industrial/comercial, decât alimentar – fiindcă pentru mine “alimentar” înseamnă – alimentul care îl consum și care nu îmi aduce daune mari organismului și nu îl încarcă cu toxine...

Acest articol are peste 50 aprecieri, distribuiri și comentarii

Omletă cu şuncă şi sparanghel

Omletă cu şuncă şi sparanghel

Buna prieteni,

Astăzi pun din nou sparanghelul în capul mesei, fiindcă este perioada lui de recoltare şi vreau să îl includ cât de cât în alimentaţie, necătând la costul supărător de mare din super-market anul ăsta.

Am pregătit o omletă la dejun cu sparanghel şi bucăţele de şuncă. S-au potrivit perfect, iar gustul a fost pe măsură. Reţeta este extrem de simplă cu minim de ingrediente. Vedeţi şi voi!

Continue reading Omletă cu şuncă şi sparanghel at Dia's Kitсhen.

Acest articol are peste 16 aprecieri, distribuiri și comentarii

Sparanghel cu ou pashot (sfaturi de gătire a sparanghelului)

Sparanghel cu ou pashot (sfaturi de gătire a sparanghelului)

Sparanghelulhrana regilor – o plantă deosebită, cu un puternic efect de anti-îmbatrânire, anti-inflamator şi chiar afrodisiac, este cu adevarat un aliment deosebit. Începe perioada lui de recoltare și sunt sigură că foarte multă lume îl așteaptă. De asta vreau să vă sfătui să îl gătiți cît mai sănătos posibil, ca și pe orice alte plantă sau legumă, pentru a beneficia cât mai mult de beneficiile lui.

Tipuri de sparanghel:

  • Verde – acesta este sortimentul cel mai des întâlnit.

Continue reading Sparanghel cu ou pashot (sfaturi de gătire a sparanghelului) at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 78 aprecieri, distribuiri și comentarii

Salată savuroasă cu fructe de mare și măsline

Salată savuroasă cu fructe de mare și măsline

Buna prieteni,

Astăzi vă prezint o salată foarte gustoasă și savuroasă, bogată în ingrediente, pe care am pregatit-o în parteneriat cu Olive Garden. Cum am dat de ei, vă povestesc în cele ce urmează.

După ce am aflat o informație care m-a șocat, despre calitatea uleiului de măsline și a măslinelor, care se vând în super-marketuri și anume că 1 sticlă din 4 de ulei de măsline, este contra-făcută, am zis să caut un importator, direct de la sursă, din Grecia sau Italia.

Continue reading Salată savuroasă cu fructe de mare și măsline at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 86 aprecieri, distribuiri și comentarii

Salată de legume fierte

Salată de legume fierte

De fiecare dată când servesc acest tip de salată mă gândesc că “nu am nevoie de carne”! Doresc cu timpul să exclud carnea din alimentație, care este un aliment foarte greu pentru digestie. Organismului uman îi trebuie o cantitate foarte mare de energie ca să digere carnea, dar dacă mai este și combinată incorect cu alte alimente grele, precum cartoful sau pastele, e și mai anevoios.

Pentru comparație, o legumă se digeră în stomac 30 min – 1 oră (în dependență cu ce este servită), pe când carnea, poate poposi în stomac pînă la 7-8 ore...

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Ceapă caramelizată, cum o gătim și unde o folosim

Buna prieteni! Astăzi vă povestesc cum o banală ceapă călită un pic altfel, netradițional, vă poate adăuga un plus de aromă, gust și culoare la o grămadă de mâncăruri pe care obișnuiți să le faceți. Da! Este vorba despre – ceapa caramelizată! Puteți folosi la caramelizare atât ceapă roșie, cât și albă sau obișnuită, fără… Read More Ceapă caramelizată, cum o gătim și unde o folosim
Acest articol are peste 46 aprecieri, distribuiri și comentarii