BlogOGO.MD Experiența blogging-ului moldovenesc

Educatie Alimentara

De ce să mâncăm doar fructe la dejun?

De ce să mâncăm doar fructe la dejun?

Buna dimineața prieteni,
Astăzi vă răspund la întrebarea, de ce să mâncăm doar fructe la dejun?

Fructele au tendința să răscolească și să “măture” toxinele din țesuturi!

  • Consumate dimineața ușurează procesul de eliminare din organism a reziduurilor și toxinelor. Conform ciclurilor naturale ale corpului (care sunt 3 la număr: aportul alimentar, asimilarea si eliminarea), ELIMINAREA are loc anume între orele 4:00 dimineața și ora 12:00.

Continue reading De ce să mâncăm doar fructe la dejun? at Dia's Kitchen.

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Câte ceva util despre cafea …

Câte ceva util despre cafea …

Buna prieteni,
Hai sa discutam puțin despre CAFEA! Acea licoare parfumată, de care este îndrăgostită, atâta lume pe planeta asta …

Câte ceva util despre cafea …

Cineva o iubeste si este dependent de ea, cineva nici nu a gustat-o vreodată, iar discutii pe teme de genul PRO/CONTRA CONSUMULUI DE CAFEA, cred că sunt o mie ????☕ ️Eu vă invit să aflați parerea mea personală despre acest bob mic, aromat și atât de controversat.

Continue reading Câte ceva util despre cafea … at Dia's Kitchen.

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Congelarea – cea mai sănătoasă metodă de păstrare a legumelor și fructelor pe timp de iarnă

Congelarea – cea mai sănătoasă metodă de păstrare a legumelor și fructelor pe timp de iarnă

Buna dragii mei prieteni,

Astăzi vreau să scriu despre congelarea fructelor și legumelor, fiindcă este toamnă și multă lume deja își face proviziile necesare pentru iarnă. Fiindcă iarna nu avem la dispoziție fructe și legume proaspete, încercăm să le conservăm pentru iarnă: în sare, în nisip (de ex. morcovii), cu oțet sau cu alte tipuri de conservanți existenți pe piață.

Eu consider congelarea, cea mai sănătoasă metodă de păstrare pentru iarnă a fructelor și legumelor.

Continue reading Congelarea – cea mai sănătoasă metodă de păstrare a legumelor și fructelor pe timp de iarnă at Dia's Kitchen...

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Supele reci din legume (raw), cele mai sănătoase supe

Supele reci din legume (raw), cele mai sănătoase supe

Buna dragi prieteni,
De când am adoptat un stil de alimentație bazat în proporție de aproximativ 60-70% alimente vii (adică crude), m-am îndrăgostit la propriu de supele raw, din legume proaspete. Restul 40-30% din alimentele mele, reprezintă alimente gătite, adică rețetele pe care le vedeți zi de zi, aici pe blog și pe pagina mea de facebook – Dia’s Kitchen.
Supele din legume crude, se fac foarte usor si sunt foarte, foarte sănătoase, în comparație cu alte supe, pe care obișnuim să le gătim în mod tradițional...

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Pate vegan din conopidă și migdale hidratate

Pate vegan din conopidă și migdale hidratate

Buna prieteni,

Eu de când încerc să mă alimentez mai sănătos și de când am grijă mare de ceea ce mănânc, mereu încerc rețete din categoria celor vegane sau vegetariene. După cum am mai spus aici pe blog, nu sunt adepta nici unui curent, fie el vegan (care mă atrage cel mai mult), raw-vegan sau vegetarian (asta îmi displace cel mai mult). 

Eu sunt pentru calea de mijloc, adică acolo unde se respectă niște reguli în combinarea alimentelor, nu se face abuz de mâncare, se dă la o parte consumerismul exagerat și se aleg acele alimente care aduc cu adevărat aport de nutrienți, energie și combustibil bun pentru organism...

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Consumă smoothie verde dacă ții la sănătatea ta

Consumă smoothie verde dacă ții la sănătatea ta

Ultimul timp tot mai des vedem pe rețelele de socializare diferite postări cu smoothie-uri de diferite tipuri și feluri. Totul bine și frumos mi se pare până nu se ajunge în momentul când se exgerează atât cu postările, cât și cu lipsa de informare a persoanelor care îl consumă.

EU RECOMAND CU ÎNCREDERE CONSUMUL SMOOTHIE-URILOR VERZI, NEAPĂRAT FRESH, ÎN CAZUL ÎN CARE SE ȚINE CONT CU ADEVĂRAT ȘI DE CÂTEVA REGULI ALE ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE.

Continue reading Consumă smoothie verde dacă ții la sănătatea ta at Dia's Kitchen...

Acest articol are peste 190 aprecieri, distribuiri și comentarii

Pateu de ficat de pui, făcut acasă

Pateu de ficat de pui, făcut acasă

Această rețetă este pentru persoanele care obișnuiesc să cumpere și să consume diferite tipuri de pateuri în conserve din supermarketuri. Vă îndemn să nu o mai faceți, fiindcă acele conserve conțin o cantitate mare de aditivi alimentari, care ne pot dăuna grav sănătății, în special copiilor. E destul să citiți eticheta cu compoziția acelor conserve și să vă dați seama că nu e nimic bun acolo. Plus la aceasta, niciodată nu știi din ce anume s-a preparat acea pastă/pateu din conserve, fie că e din legume sau fie că e ficat sau carne...

Acest articol are peste 206 aprecieri, distribuiri și comentarii

Murături proaspete, sursa mea de probiotice

Murături proaspete, sursa mea de probiotice

Aceste murături proaspete pe care le fac o dată la câteva zile pe timp de iarna și nu doar, reprezintă sursa mea de probiotice (bacterii digestive prietenoase), care mă ajută să elimin din corp prin intermediul colonului, tot ce nu mai e util sau în exces. De când le am la mese, mai ales pe lângă mâncare gătită, nu mai am probleme cu constipațiile.

Sunt de acord cu acei nutriționisti care afirmă că 99% din boli ni se trag din colon, adică 99% din boli reprezintă acea masă (toxine, bacterii, acumulări de mucozități de tot felul) care nu a ieșit din corp la momentul potrivit, imediat ce a ajuns în colon...

Acest articol are peste 3 aprecieri, distribuiri și comentarii

Salată de sfeclă roșie coaptă, cu brânză de vaci și semințe de susan

Salată de sfeclă roșie coaptă, cu brânză de vaci și semințe de susan

Buna dragii mei,

Astăzi vă aduc la cunoștință o gustoșenie din categoria salatelor sănătoase. Știați că cea mai sănătoasă metodă de a prepara sfecla roșie este – coacerea? Prin coacere glucoza din sfeclă se transformă în glucoză foarte benefică organismului nostru. Sfecla roșie protejează ficatul și este considerată una dintre cele mai benefice legume. Țineți minte asta și includeți-o în alimentație cât mai des, în stare crudă, coaptă sau sub formă de suc proaspăt stors.

Continue reading Salată de sfeclă roșie coaptă, cu brânză de vaci și semințe de susan at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 17 aprecieri, distribuiri și comentarii

Sfaturi despre condimentele sănătoase

Sfaturi despre condimentele sănătoase

Buna prieteni,

Astăzi mi-am propus să condimentez puțin blogul și să scriu despre condimente. Despre acele minunății care nu fac doar mâncarea delicioasă, ci și sunt bune ajutoare organismului. Cu alte cuvinte, condimentele se folosesc de pe vremuri, nu doar pentru a da gust și savoare mâncării, ci și pentru întărirea sănătății.

Aici însă nu trebuie să luați în considerare condimentele prelucrate și cu diferiți adaoși chimici, potențatori de aromă și de gust, care umplu rafturile magazinelor.

Continue reading Sfaturi despre condimentele sănătoase at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 15 aprecieri, distribuiri și comentarii

Fasole bătută (câteva reguli și sfaturi de fierbere a fasolei boabe)

Fasole bătută (câteva reguli și sfaturi de fierbere a fasolei boabe)

Conţinutul bogat de substanţe nutritive face fasolea boabe un produs alimentar foarte sănătos. Ea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu. Am citit pe undeva că i se spune chiar și “leguma care papă zahăr“, datorită faptului că este foarte bogată în fibre vegetale, care împiedică absorbţia zahărului şi reduc secreţia de insulină, fiind recomandată persoanelor care suferă de diabet.

Continue reading Fasole bătută (câteva reguli și sfaturi de fierbere a fasolei boabe) at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 30 aprecieri, distribuiri și comentarii

Supă cu hrișcă și ciuperci gătită încet (slow cooking)

Supă cu hrișcă și ciuperci gătită încet (slow cooking)

Am mai pomenit aici pe blog, cât de mult îmi place mâncarea gătită încet, la temperaturi joase (Slow cooking), dar mai ales supele, care devind în așa mod, mult mai savuroase și mai aromate. Plus că sunt sănătoase și pot fi cu ușurință incluse în mesele de zi cu zi. Pentru aceasta, ar fi bine să aveți un aparat Slow-cooker sau un Multi-cooker, care deține programul Slow-cooking. O altă variantă este să gătiți supa pe aragaz la foc mic, mai mult timp, la temperatură joasă.

Continue reading Supă cu hrișcă și ciuperci gătită încet (slow cooking) at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 97 aprecieri, distribuiri și comentarii

Câte ceva despre digestie și de ce nu mai consum cartofi cu carne

Câte ceva despre digestie și de ce nu mai consum cartofi cu carne

Buna prieteni,

Aveam în gând să scriu acest articol de mai multă vreme, însă uite că azi i-a venit și lui rândul. Este o informație foarte utilă, fiindcă după cum știți, încerc aici pe blog nu doar să vă aduc la cunoștință rețete, ci și să aduc un pic de lumină, în limita cunoștințelor mele în acest domeniu, la capitolul Educație Alimentară. Nu mă consider nutriționistă, nu cred în diete, nu cred în extremități, în curente de tot felul, însă cred cu tărie că noi suntem ceea ce mâncăm și că în proporție de 90% din boli ni se trag din ceea punem în farfurie la dejun, prânz sau cină...

Acest articol are peste 66 aprecieri, distribuiri și comentarii

Piure de cartofi cu vânătă călită și sos de roșii

Piure de cartofi cu vânătă călită și sos de roșii

Această rețetă face parte din categoria rețetelor simple, sănătoase și delicioase. Iar cine a zis că mâncarea simplă e plictisitoare și nu arată bine, se înșeală amarnic. De fapt, secretul unui organism sănătos este să mâncăm cât mai simplu, să nu combinăm prea mult alimentele, ingredientele etc.

La moment gătesc și consum carne de cel mult 1-2 ori pe săptămână iar după ce gătesc combinații de astfel de legume, nici nu am nevoie de carne, fiindcă scopul unei alimentații corecte este să alegem alimente ușoare, care nu ne încarcă sistemul digestiv...

Acest articol are peste 46 aprecieri, distribuiri și comentarii

Cum consumăm corect fructele și pomușoarele

Cum consumăm corect fructele și pomușoarele

Buna prieteni,

Ideea articolului de astăzi mi-a venit după ce am fost sâmbătă la piață și am cumpărat niște mure de toată frumusețea. Așa de dulci și aromate au fost, că mi-am zis că trebuie să împart cu voi ce știu despre felul cum să le mâncăm, ca să beneficiem cât mai mult de conținutul lor.

Știați că murele conțin luteină, care ne protejează ochii și pielea de razele UV, ajutandu-ne să avem un bronz frumos?  

Continue reading Cum consumăm corect fructele și pomușoarele at Dia's Kitсhen.

Acest articol are peste 15 aprecieri, distribuiri și comentarii

Renunțați la maioneză, optați pentru sosurile gătite acasă

Renunțați la maioneză, optați pentru sosurile gătite acasă

Buna prieteni,

Eu astăzi vin cu un îndemn către voi – să excludeți maioneza cumpărată din alimentație! 

Nu o mai folosiți în salate sau diferite sosuri, fiindcă nu este deloc sănătoasă.

Maioneza este foarte greu de digerat datorită conținutului ei ridicat de aditivi alimentari și foarte caloric.

Maioneza conține conservanți, coloranți, emulgatori, edulcoranți, agenți de îngroșare, agenți de gust etc.

Eu consider maioneza mai degrabă un produs industrial/comercial, decât alimentar – fiindcă pentru mine “alimentar” înseamnă – alimentul care îl consum și care nu îmi aduce daune mari organismului și nu îl încarcă cu toxine...

Acest articol are peste 51 aprecieri, distribuiri și comentarii

Sparanghel cu ou pashot (sfaturi de gătire a sparanghelului)

Sparanghel cu ou pashot (sfaturi de gătire a sparanghelului)

Sparanghelulhrana regilor – o plantă deosebită, cu un puternic efect de anti-îmbatrânire, anti-inflamator şi chiar afrodisiac, este cu adevarat un aliment deosebit. Începe perioada lui de recoltare și sunt sigură că foarte multă lume îl așteaptă. De asta vreau să vă sfătui să îl gătiți cît mai sănătos posibil, ca și pe orice alte plantă sau legumă, pentru a beneficia cât mai mult de beneficiile lui.

Tipuri de sparanghel:

  • Verde – acesta este sortimentul cel mai des întâlnit.

Continue reading Sparanghel cu ou pashot (sfaturi de gătire a sparanghelului) at Dia's Kitсhen...

Acest articol are peste 81 aprecieri, distribuiri și comentarii

Efectele benefice ale hidratării nucilor, semințelor și cerealelor integrale

Efectele benefice ale hidratării nucilor, semințelor și cerealelor integrale

Buna prieteni,

Dedic acest articol acelor persoane care tind mereu spre o alimentație sănătoasă, care sunt cu adevărat pasionați de nutriționism și le pasă de ceea ce mănâncă. După cum am mai spus, în articolele anterioare aici de pe blog la compartimentul Educație Alimentară, eu nu sunt adepta nici unei etichete de genul: vegană, raw-vegană sau vegetariană etc. Eu înțeleg foarte bine ce îmi face bine și ce îmi face rău, ce ar trebui să scot din alimentația mea și căror alimente ar trebui să le măresc doza...

Acest articol are peste 26 aprecieri, distribuiri și comentarii

Salată de legume fierte

Salată de legume fierte

De fiecare dată când servesc acest tip de salată mă gândesc că “nu am nevoie de carne”! Doresc cu timpul să exclud carnea din alimentație, care este un aliment foarte greu pentru digestie. Organismului uman îi trebuie o cantitate foarte mare de energie ca să digere carnea, dar dacă mai este și combinată incorect cu alte alimente grele, precum cartoful sau pastele, e și mai anevoios.

Pentru comparație, o legumă se digeră în stomac 30 min – 1 oră (în dependență cu ce este servită), pe când carnea, poate poposi în stomac pînă la 7-8 ore...

Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

Supă bogată de legume, gătită încet (slow cooking)

După cum am mai spus aici pe blog, gătitul încet (sau slow cooking) reprezintă gătirea ingredientelor timp mai îndelungat la temperaturi joase. Pentru aceasta puteți să utilizați aragazul, cuptorul sau puteți să achiziționați un aparat slow-cooker sau multi-cooker care să dețină programul Slow cook. Diferența este că aceste aparate reglează singure temperatura și timpul de gătire… Read More Supă bogată de legume, gătită încet (slow cooking)
Acest articol are peste 57 aprecieri, distribuiri și comentarii