BlogOGO.MD Experiența blogging-ului moldovenesc
Nata Albot – personal blog
Blogul personal al Natei Albot

MISIUNEA „COZONACUL DE PAȘTI” (P)

Pentru mine, coptul de Paști nu e o nevoie de a respecta orbește o tradiție. Mai cu seamă, e un soi de terapie. Pentru că atunci când iese bine un lucru, aparent complicat și anevoios, ai senzația unei mângâieli pe cap. Iar vocea interioară nu obosește să îți mulțumească pentru misiunea împlinită.Am început să coc de Paști în 2014, când pentru prima dată am înțeles că această sărbătoare niciodată nu va mai ca înainte, aflându-mă departe de casă.  Maică-mea m-a oprit de la aruncat la gunoi cutiile de conserve, în care am copt singură prima dată pască, după rețeta sa...
Acest articol are peste 435 aprecieri, distribuiri și comentarii

CINE-S CEI MAI BUNI BUCĂTARI DIN MOLDOVA?

Hai să vă întreb ceva!  Căți bucătari celebri în lume vin din Moldova? De-acord, Moldova e plină de probleme, gastronomia nu e cartea de vizită a țării noastre și, în genere, n-avem noi timp să ne ocupăm de o materie atât de fină. Dar câți bucătari celebri măcar pe local cunoașteți? Celebri, în sensul că lumea îi cunoaște la față, îi știe pe nume, îi recunoaște în stradă, sunt vedete la TV, apar în reviste, lumea rezervează din timp un loc la ei la restaurant, au contracte cu companii locale din sfera agroalimentară, merg la concursuri să ne reprezinte? Vreo doi? Atât? Sunt sigură că fiecare dintre voi poate număra, cel puțin, vreo 10 locuri din Chișinău, unde îi place să  meargă pentru mâncare bună...
Acest articol are peste 1246 aprecieri, distribuiri și comentarii

BARCELONA: FRUCTE DE MARE, GAUDI ȘI ATENȚIE LA PORTOFEL

Prevăd cum în curând va începe perioada listelor de dorințe pentru anul care vine. Iar în ele neapărat va fi și un punct legat de călătorii. Dacă Barcelona nu este încă în lista destinațiilor bifate de voi, atunci trebuie neapărat să o includeți. De ce? Hai să vedem! Barcelona este un oraș turistic cum mai puține găsești în Europa. Asta înseamnă o sumedenie de comodități pentru turiști. Începând cu un oficiu turistic, pe care îl poți găsi ușor la aeroport, până la transport public de la aeroport până în oraș, care cu câțiva euro și în scurt timp te va aduce chiar în Plaza de Catalunya, adică inima orașului...
Acest articol are peste 296 aprecieri, distribuiri și comentarii

(P) AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Cei de Dr Oetker mi-au propus să testez jeleul lor la pregătirea unui desert. Stăteam cu maică mea de vorbă la telefon și o întrebam ce desert  să fac eu din cele ale casi noastre. La care maică mea îmi zice: Da’ știi, nana Galea, are un desert nou cu jeleu. Hai că ți-l fac eu și ți-l arăt. E tare gustos și arată bine. Poate vii și tu mai repede acasă. Și-ți mai fac unul. Lucru bine știut: jeleurile  sunt desertul preferat al tuturor copiilor. Se pregătesc ușor și rapid, permit să fii creativ, folosind fructe proaspete sau congelate, frișcă, iaurt etc...
Acest articol are peste 3 aprecieri, distribuiri și comentarii

TOP 45 CADOURI DE CRĂCIUN, PRODUSE DE AI NOȘTRI

Consumați local. Este o tendință mondială de sensibilizare a oamenilor asupra alegerilor pe care le fac ei cu diverse ocazii și impactul pe care îl au aceste alegeri asupra comunității din care fac parte. Consumul local are o multitudine de beneficii: contribuie la menținerea locurilor de muncă, contribuie la crearea locurilor de muncă, împiedică migrația oamenilor, contribue la creșterea economică, la plata impozitelor și a taxelor, are un imopct pozitiv asupra sănătății oamenilor, legăturii lor emoționanle cu țara și conaționalii săi, contribue la protecția mediului înconjurător și la creșterea concurenței, respectiv la creșterea calității...
Acest articol are peste 1684 aprecieri, distribuiri și comentarii

ACASĂ LA REGIS MARCON – BUCĂTARUL CARE DĂRUIEȘTE AMINTIRI GUSTOASE

Dacă ați ști cât de greu mi s-a dat acest articol. Am lucrat la el vreo 2 săptămâni. Tot scriam și ștergeam, scriam și ștergeam. Și asta pentru că vroiam foarte tare să iasă un articol frumos, prin care să reușesc să transmit întocmai toată frumusețea și magia locului despre care vă voi povesti azi. L-am chinuit, l-am tot chinuit și iată-l. Savurați-l și trimiteți-mi poze, dacă apucați să ajungeți pe acolo.  Vara aceasta am avut fericită ocazie să ajungem pe un vârf de munte, în satul Saint Bonet-le-Froid, din regiunea Auvergne a Franței...
Acest articol are peste 417 aprecieri, distribuiri și comentarii

LYON ONLY SAU ORAȘUL CARE TE INVITĂ SĂ-L MĂNÂNCI

Vara aceasta, aventura noastră culinară ne-a adus la Lyon, în Franța. Motivul pentru care am ales anume această destinație este unul deloc întâmplător. Lyon este considerat capitala mondială a gastronomiei. Motiv pentru care am studiat la facultate cazul de succes al eforturilor depuse de autorități pentru a spori atractivitatea metropolei pentru turiști. După toate cele aflate la curs am rămas intrigată și dornică să-l vizitez.Tot la Lyon este stabilit părintele gastronomiei franceze moderne, Paul Bocuse, care are acum 91 de ani și este fondatorul unei școli de bucătari reputate, dar și a celui mai important concurs de bucătari din lume – Bocuse d’Or...
Acest articol are peste 355 aprecieri, distribuiri și comentarii

UNDE SE MĂNÂNCĂ BINE ÎN MOLDOVA?

În cadrul turului fotografic pe care l-am organizat în acest an cu sprijinul USAID, am venit cu ideea unui sondaj de opinie gastronomic printre fotografii participanți. Un fel de focus grup pe un eșantion de oameni călători și cu un simț estetic dezvoltat. Am creat un formular cu mai multe feluri de bucate emblematice pentru Moldova. Și, totodată, am avut grijă ca fotografii participanți să aibă posibilitatea să guste aceste feluri de bucate în mai toate destinațiile pe care le-am programat. La final am colectat formularele și am făcut matematica...
Acest articol are peste 1529 aprecieri, distribuiri și comentarii

UNA DINTRE CASELE MELE DE VIS

Mie îmi rămân în memorie casele cu personalitate. Case îngrijite de stăpânii lor și prețuite. Mai ales când vine vorba de case nu de azi sau de ieri. Așa o casă am avut norocul să vizitez în Toscana, unde am ajuns vara aceasta pentru un atelier culinar. Acoperișul este primul lucru la care atrag atenția când mă uit la o casă. Dacă e vorba de o casă nouă și are acoperiș din oale, înseamnă că are un stăpân care, pe lângă faptul că își poate permite acest lux, a primit educația cuvenită și se pricepe să-i investească cu bun gust...
Acest articol are peste 839 aprecieri, distribuiri și comentarii

VACANȚA CULINARĂ. ITALIA

Vara aceasta, precum probabil v-ați dat seama din postările mele de pe Facebook, am ales cu Andrei drumul unei vacanțe culinare în doi. Doar în doi, așa cum nu a fost demult. Eu am fost inspirată de ceea ce învăț la facultate, de profa mea Julia Csergo, care își trage originea din orașul Lyon și, care în timpul orelor noastre de curs, a avut grijă să ne molipsească de pasiunea pentru gastronomie. Iar lui Andrei îi place bunișorul, așa că propunerea mea nu a fost, cel puțin, respinsă. Hai să vedem, Andrei dacă gastronomia italiană își merită titlul de cea mai gustoasă bucătărie de pe glob...
Acest articol are peste 689 aprecieri, distribuiri și comentarii

INVATA O MESERIE. NU FI LOH!

Un flashmbol organizat de tinerii școlilor profesionale din Moldova a dat start campaniei ”Meserie pe plac, viitor asigurat”, susținut de Delegația Europeană. DE CE ESTE IMPORTANT SĂ AI O MESERIE? sdkhgsdlkgas,kgasghakg CE MESERII VOR DISPAREA IN VIITOR cxjhgfhlsdfgldkjfgldfkjgl CUM ÎȚI ALEGI MESERIA? \znvb,\mvb,\cvb,\ UNDE ÎNVEȚI O MESERIE? hgzjdfdhgfjdzhgjzhgzkjhgzldfghzl vh\,jhg\skjgdfkjghkjhgkzdfjghfkjg Nata Albot
Acest articol are peste 0 aprecieri, distribuiri și comentarii

CE VOR FEMEILE..DE LA FEMEI?

Pentru început vreau să menționez că acest articol nu are nici cel mai ascuns gând de a genera valuri de agresivitate emoțională, verbală sau orice alt gen de manifestare răutăcioasă de comportament uman. De aceea vă rog să vă abțineți. Acest articol este un semn de întrebare. Una la care eu, personal, încă nu pot,  s-ar putea să nu știu și chiar mă tem să am un răspuns evident. Dar poate, după ce-l voi scrie, cu ajutorul vostru, voi reuși să mă apropii de adevăr.  Acest articol este despre femei. Despre femeile timpurilor în care trăim: mamele noastre, noi, fiicele noastre...
Acest articol are peste 467 aprecieri, distribuiri și comentarii

LECȚIA

Vă salut în 2017! De data această nu voi începe cu lista rezoluțiilor mele. Dar voi încerca pe blog  să mă țin de una din cele 10 rezoluții:să scriu mai des. Problema mea, de fiecare dată când îmi vine să scriu, nu este lenea. În primul rând, am început să simt că epoca bloggingului scris e cam pe sfârșite. Decât dacă nu transformi blogul într-un lansator de rachete informaționale. Facebook îi pune capăt. Azi nu mai trebuie să ai blog pentru a comunica oamenilor despre ceva. Toate se fac rapid, cu poze, cu video într-un singur loc (facebook) sau în două (plus twitter) sau în trei (Instagram)...
Acest articol are peste 254 aprecieri, distribuiri și comentarii

#EUVINDMOLDOVA – CASTELULUL MIMI, MOȘTENIREA BOIERULUI ÎNDRĂGOSTIT DE VINURILE MOLDOVENEȘTI

La nici 30 de minute distanță de Chișinău, în satul Bulboaca, vă așteaptă o priveliște care vă va tăia răsuflarea și pe care o veți putea cinsti cu un pahar de vin bun. Aici se înalță „Castel Mimi” – primul „château” adevărat din regiune, construit în anul 1900 de ultimul guvernator al Basarabiei, de la care își trage și numele – Constantin Mimi. Guvernatorul Mimi era jurist şi mare pasionat de vinuri. Acesta a studiat viticultura și vinificația la Montpellier, în Franţa, de unde a adus proiectul castelului care urma să fie construit la Bulboaca, dar şi soiul de viţă-de-vie Aligote...
Acest articol are peste 148 aprecieri, distribuiri și comentarii

#EUVINDINMOLDOVA – VINURILE F’AUTOR DE PE VALUL LUI TRAIAN

Vinurile F’Autor m-au cucerit de la prima degustare, acum câțiva ani. Apoi o amică îmi vorbea despre cât de plăcută este colaborarea companiei sale cu cei care conduc cu F’Autor. Îmi spunea cât de bine e să poți colabora și cu oameni flexibili, deschiși la minte și inovativi. Apoi, mi s-a întâmplat să fac o postare critică la adresa unei reclame stradale a vinurilor F’Autor. Știți ce m-a uimit atunci? Felul în care cei de la F’Autor au reacționat la acea critică. O reacție de oameni civilizați și inteligenți, care pe lângă faptul că au evitat să se justifice, au acceptat remarca mea, ba chiar au fost drăguți să îmi ofere în schimbul criticii mele un vin bun...
Acest articol are peste 441 aprecieri, distribuiri și comentarii

#EUVINDINMOLDOVA – VINĂRIA KARA GANI, CU DRAG DIN GĂGĂUZIA

Voi când ultima dată ați pășit prin Găgăuzia? Cam puține ocazii ne aduc în sudul Moldovei, nu-i așa? Poate odată cu dezvoltarea vinăriei Kara Gani, vom avea un motiv convingător să mergem până la Vulcănești ca să gustăm din ospitalitatea găgăuzilor și mai ales din vinurile lor? Numele vinăriei „Kara Gani” înseamnă în limba găgăuză „neamul Gani” –  din care se trage familia lui Gheorghe Cerven. În cinstea strămoșilor, în gospodărie la „Kara Gani” este amenajat un mic muzeu, unde sunt adunate lucruri cu valoare istorică și sentimentală, care au aparținut membrilor familiei...
Acest articol are peste 192 aprecieri, distribuiri și comentarii

ARBORELE GENEALOGIC ȘI ÎNTÂLNIREA CU RĂDĂCINILE MELE

Nu știu dacă există printre voi cineva care nu s-ar interesa de rădăcinile sale. Numai că acest interes variază între a mai sta de vorbă seara cu părinții despre bunei și străbunei, la un pahar de vin scos de tata din beci, sau a merge mai departe, a scotoci prin arhive, a căuta fotografii vechi la neamuri. Prima mea experiență cu arborele genealogic a fost la școală, în clasele primare, când am primit ca și temă de acasă să ne facem arborele familiei. Țin minte și acum, că amintirile părinților se epuizase la un moment dat și am oprit pomul fără să știu încotro să-l fac să crească...
Acest articol are peste 267 aprecieri, distribuiri și comentarii

#EUVINDINMOLDOVA – VINURILE DIN ”POIANA” LUI BUDDHA

Vinăria Poiana, din satul Ulmu, reprezintă acea generație de vinificatori, cu viziuni proaspete și inovatoare, care au început să apară din ce în ce mai mulți în Moldova. Le pasă de vin, de cifre, de afacere, dar cred că, în primul rând, le pasă de protecția mediului înconjurător, de energia cu care se face vinul, de mâncare sănătoasă, de cultivarea viței de vie cu minim sau deloc intervenție de pesticide, de protecția solului. Într-un cuvânt le pasă de sustenabilitate.   Poiana este o vinărie privată, care a luat naștere într-un loc despre care nici nu ai crede că se fală în Moldova...
Acest articol are peste 365 aprecieri, distribuiri și comentarii

#EUVINDINMOLDOVA – OAZA CROCMAZULUI PE NUME ETCETERA

„Et Cetera” este marea realizare a fraților Igor și Alexandru Luchianov, care după ani de zile de muncă în străinătate, într-un casinou, au decis să investească în Moldova, creând unul dintre cele mai inovative branduri vinincole din țară.  Acum toată familia Luchianov este implicată în dezvoltarea afacerii „Et Cetera”. Toată familia înseamnă mama, tata, frații, nevestele fraților și bineînțeles, pe ici-colo mișună urmașii. Atmosfera de la vinărie este una tipică pentru familiile fericite din Moldova: caldă, cordială și foarte binevoitoare...
Acest articol are peste 394 aprecieri, distribuiri și comentarii

#EUVINDINMOLDOVA – CU MOTOCICLETA PRIN SUBTERANELE DIN MILEȘTII MICI

În raionul Ialoveni, la nici jumătate de oră distanță de Chișinău, se află complexul oenoturistic „Mileștii Mici”, destinația care a scris istorie și ne-a făcut țara cunoscută în toată lumea, intrând în„Cartea Recordurilor Guinness” pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume. Am avut noroc ca vizita noastră la Milești Mici să coincidă cu cea a unui grup de motocicliști, veniți tocmai din țările Baltice. Băieții au ajus în Moldova deloc întâmplător. Această destinație i-a interesat în mode deosebit pentru că nu mai exostă în lume subterane pe care să le poți parcurge pe motocicletă...
Acest articol are peste 295 aprecieri, distribuiri și comentarii